Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχασε έδαφος έναντι του βασικού αντιπάλου του, του υποψήφιου των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, κατέδειξε δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύτηκε χθες και βάσει της οποίας ο Ολάντ θα κέρδιζε εύκολα στον δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου.

Η δημοσκόπηση των LH2-Yahoo! καταδεικνύει ότι ο Σαρκοζί έχασε 3 εκατοστιαίες μονάδες, υποχωρώντας στο 23%, ενώ ο Ολάντ έχασε επίσης 1,5 εκατοστιαία μονάδα αλλά παραμένει αδιαφιλονίκητο φαβορί, με το 30,5% της πρόθεσης ψήφου για τον πρώτο γύρο, την 22α Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν ο δεύτερος γύρος γινόταν χθες, ο Ολάντ θα συγκέντρωνε το 58% των ψήφων και ο Σαρκοζί το 42%.

Το ποσοστό του κεντρώου υποψήφιου Φρανσουά Μπαϊρού αυξήθηκε 2 μονάδες στο 15%, φέρνοντάς τον στην τρίτη θέση μαζί με την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, το ποσοστό της οποίας αυξήθηκε 1%.

Κατά την δημοσκόπηση ο Σαρκοζί έχασε υποστήριξη στις τάξεις των συνταξιούχων και των ηλικιωμένων ψηφοφόρων αλλά και των ψηφοφόρων του UMP, κάτι το οποίο δείχνει ότι “δυσκολεύεται να δημιουργήσει μια θετική δυναμική”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετές δημοσκοπήσεις είχαν δείξει ότι το ποσοστό του αυξήθηκε όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του επίσημα στα μέσα Φεβρουαρίου.

Αλλά ο Σαρκοζί, ο οποίος έχει τα χειρότερα ποσοστά οποιουδήποτε Γάλλου Προέδρου που επιδιώκει την επανεκλογή του στην πρόσφατη πολιτική ιστορία, υπέστη πλήγματα την περασμένη εβδομάδα.

Η πρόταση του Ολάντ να φορολογηθεί μέρος του εισοδήματος όσων κερδίζουν πάνω από 1 εκατ.
ευρώ το χρόνο με συντελεστή 75% εγκρίνεται από το 61% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε στην δημοσιότητα την Παρασκευή.

Παράλληλα, ο Σαρκοζί προπηλακίστηκε από αριστερούς ακτιβιστές και βάσκους αυτονομιστές στην διάρκεια επίσκεψής του στην Μπαγιόν την Πέμπτη κι αναγκάστηκε να καταφύγει σε ένα μπαρ.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος έκανε μια στροφή στα δεξιά προσπαθώντας να αποσπάσει ψηφοφόρους από το Εθνικό Μέτωπο, δεσμευόμενος να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών και απορρίπτοντας τον “πολυπολιτισμό”.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Σαρκοζί ο Πιερ Μοσκοβισί, επικεφαλής της εκστρατείας του Ολάντ, είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL χθες ότι “στιγματίζουν τους μουσουλμάνους στη Γαλλία και απηχούν τις προτάσεις του Εθνικού Μετώπου.Είναι λάθος”.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης