Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με σημερινό της Ψήφισμα, για τη βελτίωση του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS),  η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ζητεί να λαμβάνονται αποτυπώματα και φωτογραφίες, ακόμη και από εξάχρονα προσφυγόπουλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το Ψήφισμα του, που εγκρίθηκε 522 ψήφους υπέρ, έναντι 122 κατά και 31 αποχών, το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί η ηλικία για την καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων και των εικόνων προσώπου των παιδιών να μειωθεί από τα 12 στα 6 έτη προκειμένου, όπως υποστηρίζεται, να διευκολυνθεί η αναγνώριση και η ανίχνευση των αγνοούμενων παιδιών και να δημιουργηθούν οικογενειακές συνδέσεις.

Αντιθέτως, ζητεί να μην παίρνονται αποτυπώματα από άτομα άνω των 70 ετών.

Η εν λόγω «απαίτηση» του Ευρωκοινοβουλίου προκαλεί έντονα ερωτηματικά, δεδομένου ότι μέσω του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θωρήσεις, τα κράτη μέλη επεξεργάζονται περίπου 12 εκατομμύρια αιτήσεις βραχυπρόθεσμης παραμονής στις χώρες της Σένγκεν κάθε χρόνο ενώ, τον Αύγουστο του 2018, το σύστημα είχε 60 εκατομμύρια αιτήσεις θεωρήσεων και 40 εκατομμύρια καταχωρήσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ψήφισμα, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, επιθυμεί η μεταρρύθμιση της βάσης δεδομένων να περιλαμβάνει:

  • υποχρεωτικούς ελέγχους ασφαλείας σε όλες της βάσεις δεδομένων της Ε.Ε., για τον εντοπισμό ατόμων που έχουν καταθέσει αιτήσεις χρησιμοποιώντας διαφορετικές ταυτότητες και την αναγνώριση οποιουδήποτε δημιουργεί κινδύνους σχετικά με την ασφάλεια ή την παράνομη μετανάστευση.
  • θεωρήσεις μακράς διάρκειας, συμπεριλαμβανομένης της αποκαλούμενης «χρυσής βίζα» και άδειες παραμονής θα πρέπει να προστεθούν στη βάση δεδομένων, έτσι ώστε να μειωθούν τα κενά πληροφόρησης.
  • αποτελεσματικότερη πρόσβαση για τη Europol και τις αρχές επιβολής του νόμου στα δεδομένα του VIS για την αναγνώριση θυμάτων εγκλημάτων και για την πρόοδο ερευνών σχετικά με σοβαρά εγκλήματα και την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τον εισηγητή, Πορτογάλο ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Carlos Coelho  «Οι κάτοχοι ”χρυσής βίζας” θα ελέγχονται όπως ποτέ πριν στην Ευρώπη. Οι έλεγχοι ασφάλειας θα εναρμονιστούν σε όλη την ήπειρο, με αυξημένη συνεργασία μεταξύ προξενικών αρχών, συνοριοφυλάκων και αστυνομικών. Θα έχουμε καλύτερα εργαλεία επαναπατρισμού. Θα προλαμβάνουμε την εμπορία παιδιών και θα ταυτοποιούμε τους εγκληματίες και τους τρομοκράτες καλύτερα. Το καινούριο VIS είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το μέλλον».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης