Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική οδήγησε την τριετία 2009-2011 σε αύξηση του ποσοστό αυτοκτονιών κατά 10.000 επιπλέον κρούσματα, σε σχέση με τους αριθμούς που καταγράφονταν τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρει έρευνα που έδωσαν στη δημοσιότητα Βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής, με επικεφαλής τον κοινωνιολόγο Άαρον Ριβς, ανέλυσαν στοιχεία από 24 κράτη της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό ψυχιατρικής «British Journal of Psychiatry», καταγράφεται ένα «προβάδισμα» των θανάτων που οφείλονται σε αυτοκτονίες στους άνδρες, οι οποίοι εμφανίζουν ποσοστά κατάθλιψης τετραπλάσια σε σχέση με τις γυναίκες. Οι επιστήμονες αποδίδουν το γεγονός αυτό στη βαρύνουσα σημασία που φαίνεται να έχει στον ανδρικό φύλο η απώλεια εργασίας ή η αδυναμία αποπληρωμής στεγαστικών δανείων ή άλλες οικονομικές δυσχέρειες.

Όπως επισημαίνεται, ενώ οι αυτοκτονίες εμφάνιζαν διαχρονικά μείωση στην Ευρώπη έως το 2007, στη συνέχεια η τάση αντιστράφηκε. Το 2009 παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 6,5% και ανάλογη ήταν η αύξηση έως το 2011. Στις ΗΠΑ οι αυτοκτονίες εμφάνιζαν αυξητική τάση και πριν από την κρίση, αλλά μετά το 2008 η αύξηση (της τάξης του 4,8% ετησίως) ήταν ακόμη μεγαλύτερη, οδηγώντας σε 4.750 επιπλέον θανάτους.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι υπήρχαν 7.950 παραπάνω αυτοκτονίες από το 2009 έως το 2011. Οι περισσότεροι θάνατοι προέρχονταν από άτομα που έπασχαν ήδη από κλινική ή μείζονα κατάθλιψη. Ωστόσο, αναφέρεται στη μελέτη, σε αρκετές περιπτώσεις η αυτοχειρία θα μπορούσε να είχε αποτραπεί με μια έγκαιρη παρέμβαση της Πρόνοιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Ντέβιντ Στάκλερ της Οξφόρδης «οι αυτοκτονίες αποτελούν όμως μόνο την κορυφή του παγόβουνου σε μια κρίση ψυχικής υγείας που αναδύεται σε Ευρώπη και Αμερική» και η οποία χρήζει σοβαρών υποδομών υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί σωστά και υπεύθυνα.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης