Στενό «μαρκάρισμα» αναμένεται να δεχθεί ο πρόεδρος του Πακιστάν από τον Αμερικανό ομόλογό του στη διάρκεια παραμονής τους στο Σικάγο όπου θα διεξαχθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο η Σύνοδος του ΝΑΤΟ με κεντρικό θέμα την «επόμενη» ημέρα στο Αφγανιστάν.

Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο Barack Obama θα ασκήσει έντονες πιέσεις στον Asif Ali Zardari προκειμένου να ανάψει το «πράσινο» φως για την επαναλειτουργία των γραμμών ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ στο έδαφος της ασιατικής χώρας προς το Αφγανιστάν, που είχαν διακοπεί στα τέλη του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του Ισλαμαμπάντ να διακόψει αυτές τις διόδους για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην έντονη αμφισβήτηση που είχε προκληθεί μετά τη μυστική επιχείρηση της 2ας Μαΐου στην πόλη Αμποταμπάντ, που είχε ως αποτέλεσμα την εκτέλεση του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Osama bin Laden.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «διπλό» παιχνίδι των Μυστικών Υπηρεσιών του Πακιστάν (ISI) στην καταπολέμηση της ένοπλης οργάνωσης. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο θάνατος 24 Πακιστανών στρατιωτών στα τέλη του Νοεμβρίου, στη διάρκεια επιδρομής ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως ο πρόεδρος της ασιατικής χώρας θα πει το μεγάλο «ναι», καθώς ήδη έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για την επανέναρξη των αεροπορικών επιδρομών μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών στη λεγόμενη «περιοχή των φυλών» στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Δείτε το video…

Στο τραπέζι η πρόταση για επιβολή διοδίων

Παρά το γεγονός πως η στάση του Ισλαμαμπάντ απέναντι στην Ουάσινγκτον, όσον αφορά στον θάνατο των Πακιστανών στρατιωτών, παραμένει σκληρή, η υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν ξεκαθάρισε πριν από λίγες ημέρες πως είναι καιρός να βρεθεί μια λύση προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Η Hina Rabbani Khar ανέφερε μάλιστα τη Δευτέρα πως το Κοινοβούλιο αποφάσισε να υπάρξει σύναψη συμφωνίας για την εκμετάλλευση των γραμμών ανεφοδιασμού από το ΝΑΤΟ βάσει καινούριων όρων, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και την καταβολή ειδικής… εισφοράς.

«Οι στρατηγικοί στόχοι του Πακιστάν και οι δεδηλωμένοι στόχοι της Δύσης στην περιοχή είναι κοινοί. Αυτό που επιθυμούμε είναι να συνεχίσουμε να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις. Το κλείσιμο των συνόρων για τα αμερικανικά εμπορεύματα ήταν αναγκαίο λόγω των πρόσφατων διαφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές», εξήγησε.

Σημειώνεται πως σήμερα, Τετάρτη, συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο του Πακιστάν προκειμένου να αποφασίσει αν τελικά θα προχωρήσει στο άνοιγμα των συνόρων με το Αφγανιστάν για τις νατοϊκές προμήθειες που έχουν προορισμό τα στρατόπεδα ανά την αφγανική επικράτεια.

Το άνοιγμα των γραμμών ανεφοδιασμού θεωρείται κομβικής σημασίας για την ομαλή ολοκλήρωση σχεδίου που προβλέπει τη σταδιακή απομάκρυνση των νατοϊκών δυνάμεων μέχρι το τέλος του 2014. Η Σύνοδος στο Σικάγο θα ξεκινήσει την Κυριακή και θα ολοκληρωθεί μια ημέρα αργότερα, με πάνω από 60 χώρες και διεθνούς οργανισμούς να δίνουν το παρόν.

Διαβάστε επίσης:
Αεροπορική επιδρομή στο Πακιστάν – Εννιά νεκροί, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 5 Μαΐου 2012, 06:18
«O πόλεμος πρέπει να δώσει τη θέση του στην ειρήνη», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012, 01:36
Σε καλό κλίμα η συνάντηση Clinton- Rabbani, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012, 05:12

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης