Η κυβέρνηση της Κολομβίας, δια στόματος του προέδρου της, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα ξεκινήσει συζητήσεις με την ηγεσία των «Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας» για την εύρεση μιας ειρηνικής λύσης που θα τερματίσει τον κύκλο βίας, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες πολίτες και στρατιώτες τα τελευταία 50 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές υπέγραψαν επίσημη συμφωνία στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, η οποία προβλέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων τον προσεχή Οκτώβριο. Μέχρι στιγμής, η συγκεκριμένη πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ένοπλη οργάνωση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι πρώτες επαφές θα γίνουν στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο, στις 5 Οκτωβρίου.

Μέσα στο 2012 η Farc είχε προχωρήσει σε διαδοχικές απελευθερώσεις κρατουμένων, οι οποίοι παρέμεναν για χρόνια σε στρατόπεδα της οργάνωσης μέσα στη ζούγκλα. Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Juan Manuel Santos, είχε ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι οποιαδήποτε προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές θα πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη κατάπαυση του πυρός και αφοπλισμό των μελών της Farc. Αρκετά μέλη της Αντιπολίτευσης τον είχαν κατηγορήσει γι αυτή του την πάγια θέση, καλώντας τον μάλιστα να ρίξει λίγο «νερό στο κρασί» του, προκειμένου να γίνει μια αρχή.

Εκμεταλλευόμενες την αμερικανική τεχνογνωσία, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Κολομβίας είχαν σημειώσει μια σειρά από νίκες σε βάρος της Farc, σκοτώνοντας αρκετά από τα ηγετικά στελέχη της, συμπεριλαμβανομένων και του Νο1 της οργάνωσης, Alfonso Cano. Ο επόμενος στην ιεραρχία, Timochenko, είχε ρίξει τις πρώτες «γέφυρες» προς την κυβέρνηση του Manuel Santos, υποστηρίζοντας ότι αξίζει να γίνει μια κίνηση για μια ειρηνική επίλυση των διαφορών. Τους τελευταίους μήνες η οργάνωση είχε βάλει στο στόχαστρο της το δίκτυο ηλεκτροδότησης και τις γέφυρες, σε μια προσπάθεια να πλήξει την υποδομή της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται ότι τα ενεργά της μέλη δεν ξεπερνούν πλέον τα 8.000.

Διαβάστε επίσης:
Κολομβία: Η παρουσία του Στρατού προκάλεσε αντιδράσεις, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012, 09:51

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης