Εν όψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν, την Παρασκευή στη Γενεύη, ο διοικητής των εσθονικών αμυντικών δυνάμεων (EDF) αναφέρει ότι η κατάσταση στην Ουκρανία έχει φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή και η κλιμάκωση προς ανοιχτή σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.

Μιλώντας την Τετάρτη (19 Ιανουαρίου) στο Estonian Raadio 2, ο Μάρτιν Χέρεμ, διοικητής των εσθονικών αμυντικών δυνάμεων, έκρινε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν προς μια ένοπλη σύγκρουση και ότι η Ρωσία δεν ψάχνει καν για περισσότερες δικαιολογίες για τις επιχειρήσεις της. Τα στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα μιλούν από μόνα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Χέρεμ, τον οποίο επικαλείται το ERR News, η Ρωσία στοχεύει να κλονίσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια εμφανιζόμενη ως επικίνδυνη χώρα. Η αυξημένη και συνεχής αστάθεια μεταξύ των γειτόνων της θα εξυπηρετούσε στα μάτια του Κρεμλίνου τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά του.

Ωστόσο, ο διοικητής της εσθονικών αμυντικών δυνάμεων δεν βλέπει μια ένοπλη σύρραξη σε εσθονικό έδαφος, ακόμη και αν θα υπήρχε ανοιχτός πόλεμος στην Ουκρανία. Μια πιο πιθανή επιλογή είναι μια σειρά από κυβερνοεπιθέσεις και άλλες επιθέσεις κατά της ενημέρωσης.

Η Εσθονία επενδύει σήμερα σημαντικά στην άμυνά της, ιδίως στην αεράμυνα με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Το 2021 ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της χώρας ήταν 645 εκατ. ευρώ, περίπου 2,3% του ΑΕΠ της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΝΑΤΟ έχει συστήσει στα μέλη του οι στρατιωτικές δαπάνες να είναι τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ. Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, δήλωσε την Τετάρτη (19 Ιανουαρίου) ότι η πρόθεση είναι να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας τα επόμενα χρόνια κατά 380 εκατ. ευρώ.

Διαιρεμένοι ξανά οι Ευρωπαίοι

Στις Βρυξέλλες υπάρχουν δύο στρατόπεδα. Οι μεν Ανατολικοευρωπαίοι και οι χώρες της Βαλτικής που πιέζουν για σκληρή απάντηση στη Μόσχα, και από την άλλη πλευρά οι «μετριοπαθείς», οι οποίοι θέλουν η Ευρώπη να κρατήσει ψύχραιμη στάση και να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου με τη Ρωσία.

Στους μετριοπαθείς ανήκουν χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, το Βέλγιο αλλά και η Ελλάδα.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, όπου θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Μπλίνκεν.

«Πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου με τη Μόσχα πριν προβούμε σε οποιαδήποτε επιθετική κίνηση», τόνισε στο EURACTIV Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο διπλωμάτης εκτίμησε ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή Πούτιν να κλιμακώσει τώρα: «Η Ευρώπη πασχίζει με την πανδημία, προσπαθούμε να επιστρέψουμε σε οικονομική ανάκαμψη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, βιώνουμε πρωτοφανή ενεργειακή κρίση και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι σύγκρουση με τη Ρωσία και ακόμη μεγαλύτερη στρέβλωση της ενεργειακής αγοράς», είπε.

Οι Ευρωπαίοι έχουν υποσχεθεί ισχυρές κυρώσεις κατά της Μόσχας σε περίπτωση που προβεί σε επιθετική πράξη στην Ουκρανία.

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η οικονομία της Ρωσίας είναι σε καλύτερο επίπεδο από αυτό του 2014 και το καθεστώς Πούτιν «σίγουρα έχει συνεκτιμήσει» πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις.

«Είναι η τέλεια περίοδος για τον Πούτιν να επαναφέρει στο παιχνίδι της διεθνούς τάξης τη Ρωσία […] Πέραν της πανδημίας, ο Πούτιν εκμεταλλεύεται και την απομάκρυνση του αμερικανικού ενδιαφέροντος από την Ευρώπη και τη στροφή της Ουάσιγκτον προς την Κίνα και τον Ειρηνικό», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ως προς την Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια σε επίπεδο «ανθεκτικότητας» κυρίως για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων καθώς και παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στους Ουκρανούς.

«Η παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού και αποστολή στρατιωτών δεν αποτελεί επιλογή τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε ο διπλωμάτης.

Ερωτηθείς εάν Κίνα και Ρωσία συμπορεύονται στην παρούσα φάση έναντι της Δύσης, ο Ευρωπαίος διπλωμάτης επισήμανε ότι όντως το αντιδυτικό συναίσθημα κυριαρχεί και στις δύο χώρες, ωστόσο η «σύγκρουση των συμφερόντων τους» στην περιοχή -και δη στην Κεντρική Ασία- είναι «θέμα χρόνου».  

Τέλος, η Αθήνα φέρεται ότι θα «υπενθυμίσει» στη συνάντηση της Δευτέρας ότι η Ρωσία δεν αποτελεί τη μόνη τρίτη χώρα που απειλεί το ευρωπαϊκό έδαφος, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς κατά της Τουρκίας.

Πηγή: euractiv.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης