Ο υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας Μαρτ Χέλμε προανήγγειλε την Κυριακή ότι θα ζητήσει να διενεργηθεί έρευνα για τον θάνατο του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της θυγατρικής της Danske Bank στη χώρα, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά μιας υπόθεσης που χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος στον κόσμο.

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία της Εσθονίας βρήκε το πτώμα του Άιβαρ Ρέχε, ο οποίος ήταν επικεφαλής της εσθονικής θυγατρικής της Danske Bank από το 2007 έως το 2015 και είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που είχαν ανακριθεί στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν Εσθονοί εισαγγελικοί λειτουργοί για το σκάνδαλο της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα διεξαχθεί έρευνα για τον θάνατο του Ρέχε.

Αντιθέτως, ο υπουργός Εσωτερικών Χέλμε δήλωσε χθες ότι θα αξιώσει να διενεργηθεί πλήρης έρευνα για τον θάνατο του τραπεζικού, αφού του υποβληθεί, σήμερα Δευτέρα, αναφορά για τις ενέργειες της αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα.

«Θα αναμείνω την αναφορά τη Δευτέρα και κατόπιν θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα. Πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση» επεσήμανε ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένας άνθρωπος πέθανε και οι συνθήκες του θανάτου του πρέπει να ερευνηθούν εξονυχιστικά και να παρουσιαστούν στην κοινή γνώμη λεπτομερώς ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία» επέμεινε.

Ο Μαρτ Χέλμε είναι επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος EKRE, το οποίο συμμετέχει για πρώτη φορά στην κυβέρνηση της Εσθονίας, μετά τις εκλογές του Μαρτίου.

Η Danske Bank -το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Δανίας- έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έρευνες που διενεργούνται σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Εσθονίας, αλλά και από τις δανικές Αρχές, σχετικά με ύποπτες πληρωμές, συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, που διεκπεραιώθηκαν από τη μικροσκοπική εσθονική θυγατρική της την περίοδο που τη διηύθυνε ο Ρέχε.

Η υπόθεση της Danske Bank θεωρείται η μεγαλύτερη σε μια σειρά παρόμοιων υποθέσεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα στην Ευρώπη, που εκτείνονται από τη Λετονία έως τη Σουηδία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης