Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με εμπιστευτικό – ενημερωτικό τους σημείωμα, οι Δεξαμενές Σκέψης (Think Tanks) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προβλέπουν μεγάλη πείνα παγκοσμίως, ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρουν, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων στα ύψη, έχει τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες, ενώ απειλεί με πείνα ορισμένες φτωχότερες περιοχές.

Προς τούτο διευκρινίζεται ότι, η Ρωσία και η Ουκρανία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον εφοδιασμό τροφίμων και λιπασμάτων. Εξάγουν περίπου το 30 τοις εκατό του παγκόσμιου σιταριού και το 75 τοις εκατό του ηλιελαίου τους.

Ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, μάλιστα, εξαρτώνται σχεδόν κατά 100% από ρωσικά ή ουκρανικά τρόφιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, οι τιμές των τροφίμων τον Μάιο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι δυτικές χώρες, βέβαια, συζητούν ένα σχέδιο για το άνοιγμα των αλυσίδων εφοδιασμού, για παράδειγμα με την απεμπλοκή των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, και την παροχή χρηματοδότησης τροφίμων σε αναπτυσσόμενες χώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης