Το φαινόμενο της στρατολόγησης παιδιών από το Πολισάριο υπό την επίβλεψη του αλγερινού στρατού, το οποίο έχει επανειλημμένα καταγγελεθεί από διεθνείς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω ερώτησης – με αίτημα γραπτής απάντησης – ομάδας ευρωβουλευτών προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Πολιτικής ασφαλείας, Josep Borrell.

Αυτή η ερώτηση πραγματοποιείται λίγο μετά τη διεξαγωγή της 46ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, η οποία ήταν μια ευκαιρία για πολλούς ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγείλουν τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν εναντίον παιδιών στα στρατόπεδα του Tindouf στην Αλγερία και τη βίαιη στρατολόγησή τους στις πολιτοφυλακές του Πολισάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ομάδα των ευρωβουλευτών, οι αντάρτες του Πολισάριο δε διστάζουν να στρατολογήσουν παιδιά ηλικίας 12 έως 13 ετών ως στρατιώτες και να τα υποχρεώνουν να παρελαύνουν.

Πλήθος μη κυβερνητικών οργανώσεων και διεθνών μέσων ενημέρωσης, αναφέρουν οι ευρωβουλευτές εκφράζοντας τη λύπη τους, έχουν καταγγείλει «αυτήν την απεχθή πρακτική, η οποία παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, προσθέτουν στην ερώτηση, έχουν δημοσιεύσει άρθρα με φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν παιδιά με στολή να συμμετέχουν σε στρατιωτική παρέλαση σε αλγερινό έδαφος.

Αυτές οι φωτογραφίες και τα βίντεο, υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές, «μαρτυρούν την αυξανόμενη και ανησυχητική διάσταση αυτού του φαινομένου στα στρατόπεδα του Tindouf, στην Αλγερία».

Με βάση αυτά τα αδιάσειστα στοιχεία, οι ευρωβουλευτές ρωτούν τον Josep Borrell ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης για να προστατεύσει τα δικαιώματα αυτών των παιδιών στους στρατιωτικούς καταυλισμούς και να αποτρέψει τη μελλοντική εκμετάλλευσή τους.

Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Πολιτικής ασφαλείας να απαντήσει σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για να αναγκάσει την Αλγερία να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της σχετικά με παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών που λαμβάνουν χώρα σε έδαφός της.

Σημειώνεται πως από την έναρξη της διαμάχης για τη Σαχάρα, σχεδόν 8.000 παιδιά έχουν απαχθεί και μεταφερθεί για στρατιωτική εκπαίδευση στο εξωτερικό, ιδίως στην Αλγερία, την Κούβα, τη Λιβύη, τη Συρία και τη Βενεζουέλα, υπενθύμισε ο ειδικός στις Διεθνείς σχέσεις, Matteo Dominici ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη. Ο Dominici είχε διαμαρτυρηθεί για τα βίντεο που δημοσίευσε η μηχανή προπαγάνδας του Πολισάριο και της Αλγερίας, που έδειχναν παιδιά στρατολογημένα και εκπαιδευμένα για πόλεμο και τα οποία γυρίστηκαν στα στρατόπεδα του Τιντούφ σε αλγερινό έδαφος μετά τη διακοπή της εκεχειρίας του ΟΗΕ, στις 13 Νοεμβρίου 2020.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης