Τη φόρμουλα μέσω της οποίας ο ναός της Αγίας Σοφίας θα μετατραπεί και σε ισλαμικό χώρο προσευχής, δηλαδή θα ικανοποιεί τα κριτήρια του Ισλάμ ως λατρευτικός χώρος, μεθοδεύει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έδωσε τις κατευθύνσεις στο ανώτατο όργανο του κυβερνητικού κόμματος AKP για τη διαχείριση του ζητήματος.

Ο Ερντογάν συμμετείχε στη Σύνοδο του ανώτερου κομματικού οργάνου του AKP την Τετάρτη, όπου απευθυνόμενος στα κομματικά στελέχη δήλωσε τα εξής επί λέξει, όπως τουλάχιστον αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet στην ηλεκτρονική της έκδοση της 5ης Ιουνίου 2020: «Στην Αγία Σοφία μπορεί να γίνει προσευχή, μπορεί να διαβαστεί η σούρα της Κατάκτησης. Γι’ αυτό μπορεί μόνο ο ιερός λαός μας να αποφασίσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απευθυνόμενος στους συνομιλητές του, ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να διερευνήσετε αυτά τα ζητήματα ώστε στη συνέχεια να αξιολογήσουμε τα στοιχεία και να συζητήσουμε τι πρέπει να γίνει».

Ίσως πιο ξεκάθαρος για το τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχεια όταν συμπλήρωσε πάλι επί λέξει: «Η Αγία Σοφία μπορεί να είναι επισκέψιμη για τους τουρίστες ως τζαμί, όπως συμβαίνει και με το Σουλτάν Αχμέτ. Γι’ αυτό ο λαός μας πρέπει να αποφασίσει». Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκλεισε την παρέμβασή του με τις κατευθυντήριες γραμμές προς τα στελέχη του επισημαίνοντας κάτι εξαιρετικά σημαντικό: «Η ανάγνωση της σούρας της Κατάκτησης στην Αγία Σοφία προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον σε όλα τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας».

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόταν προφανώς στην ανάγνωση σούρας του Κορανίου (στίχος) που αναφέρεται στην κατάκτηση της Μέκκας (το εδάφιο αυτό διαβάζεται κάθε φορά που υπάρχει κάποια κατάκτηση του Ισλάμ). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως παρατηρούμε, ο Ερντογάν προέβη σε δύο συγκεκριμένες αναφορές στον τουρκικό λαό, ο οποίος είναι αυτός που θα πρέπει να αποφασίσει για το πώς θα λειτουργεί εφεξής η Αγία Σοφία. Πρόκειται για μία πρόθεση του προέδρου της Τουρκίας να οργανώσει κάποιο σχετικό δημοψήφισμα; Προς το παρόν μεθοδεύει προφανώς το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα καθορίζει τον τρόπο χρήσης του ναού, ο οποίος από την εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ έχει μετατραπεί σε μουσείο, ενώ ως γνωστόν πρόκειται για Μνημείο Παγκόσμιας Ιστορικής Κληρονομιάς, το οποίο προστατεύεται από την Unesco.

Υπό αυτή την έννοια, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να ανακαλύψει έναν τρόπο για να ικανοποιήσει ταυτόχρονα και τους ισλαμιστές και βεβαίως τους οπαδούς του κόμματός του, αλλά και να διατηρήσει το μνημείο της Αγίας Σοφίας ως πόλο έλξης τουριστών.

Όμως αυτές οι δύο έννοιες-ταυτότητες δεν «παντρεύονται», διότι και πάλι το Ισλάμ είναι άτεγκτο ως προς τους χώρους λατρείας. Στο εσωτερικό ενός τζαμιού δεν πρέπει να υπάρχει καμία, μα απολύτως καμία αναπαράσταση φυσικού-ζωντανού προσώπου, που σημαίνει πως οποιαδήποτε ιερή απεικόνιση εντός της Αγίας Σοφίας πρέπει απαραιτήτως να καλυφθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης