«Η Τουρκία θα παγώσει τις υποψηφιότητες για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εάν οι δύο χώρες δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε σήμερα  Δευτέρα 18 Ιουλίου, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία δεν εκπληρώσουν τους όρους μας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, θα σταματήσουμε τη διαδικασία», δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι πιστεύει πως η Σουηδία «δεν δείχνει καλή εικόνα» αυτή τη στιγμή.

Η Σουηδία και η Φινλανδία προσπάθησαν να ενισχύσουν την ασφάλειά τους μέσω της ένταξης στο ΝΑΤΟ, τερματίζοντας δεκαετίες στρατιωτικής μη ευθυγράμμισης σε μια ιστορική κίνηση που οδηγήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Τουρκία δήλωσε τον Μάιο ότι είχε αντιρρήσεις για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας αμφότερες ότι υποστηρίζουν τους Κούρδους μαχητές, συγκεκριμένα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Επίσης ότι απέτυχαν να εκδώσουν δεκάδες ύποπτους «τρομοκράτες» και συγκεκριμένα οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για ενορχήστρωση απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, οι τρεις χώρες υπέγραψαν συμφωνία τον περασμένο μήνα που επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Άγκυρας στις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι συμφώνησαν για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης