Ο «υπερτυφώνας» Χαγκουπίτ σφυροκοπά από την Κυριακή τις κεντρικές περιοχές των Φιλιππίνων,συνοδευόμενος από καταστροφικές καταιγίδες και με τη στάθμη των υδάτων να ξεπερνά τα τεσσεράμισι μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν προκαλέσει πτώσεις δέντρων και στύλων του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αναφορές που δεν είναι δυνατό ακόμη να επαληθευτούν κάνουν λόγο για δύο νεκρούςΟι θυελλώδεις άνεμοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές σε κτήρια, πτώσεις δέντρων και στύλων του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αναφορές που δεν είναι δυνατό ακόμη να επαληθευτούν κάνουν λόγο για δύο νεκρούς.

Με ανέμους που φτάνουν τα 195 χιλιόμετρα την ώρα και ριπές έως 215 χιλιόμετρα την ώρα, η καταιγίδα, που κινείται με ταχύτητα 10 χιλιομέτρων, έπληξε το ανατολικό και βόρειο τμήμα του νησιού Σαμάρ τα ξημερώματα της Κυριακής.

«Δεν μπορώ να φτάσω σε περιοχές, δεν μπορώ να πάω βόρεια ή νότια εξαιτίας των δέντρων και των ηλεκτροφόρων καλωδίων που έχουν πέσει. Πολλές είναι οι περιοχές που έχουν πλημμυρίσει» δήλωσε ο Μπεν Ίβαρντον, μέλος του κογκρέσου, για τις ανατολικές περιοχές της Σαμάρ, όπου σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τα πρώτα πλάνα από την επέλαση του Χαγκουπίτ στο Σαμάρ

Περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους.  Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε περίοδο ειρήνηςΠερισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε σχολεία, δημοτικά κέντρα, δημαρχεία και εκκλησίες, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών. 

«Καλούμε τους κατοίκους να εκκενώσουν εθελοντικά τα σπίτια τους, διότι σύμφωνα με τις προβλέψεις οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινωθούν» δήλωσε στο εθνικό ραδιοφωνικό δίκτυο ο Σοφρόνιο Ντατσίλο, επικεφαλής της Υπηρεσίας.

«Εξαιτίας του τυφώνα Χαγκουπίτ έχει πραγματοποιηθεί μια από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις που έχουμε δει ποτέ σε περίοδο ειρήνης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τμήματος Καταστροφών του ΟΗΕ Ντένις Μακλίν.

Σύμφωνα με το BBC, ο Χαγκουπίτ σταδιακά εξασθενεί, γεγονός που σημαίνει ότι όταν προσεγγίσει την Μανίλα οι άνεμοί του δεν θα εμπνέουν τόση ανησυχία όση οι ισχυρές βροχοπτώσεις που τον συνοδεύουν.

Οι αεροπορικές εταιρείες Philippine Airlines και Cebu Pacific ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι τουλάχιστον 100 πτήσεις ακυρώνονται προς τις νότιες και κεντρικές περιοχές της χώρας εξαιτίας του τυφώνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν προσφερθεί να στείλουν στις Φιλιππίνες εννέα αεροσκάφη C-130, τρία P-3C Orion και ιατροφαρμακευτικό υλικό για τους κατοίκους, ενώ και άλλες ξένες κυβερνήσεις έχουν ήδη προτείνει την αποστολή βοήθειας στη χώρα.

Σημειώνεται ότι οι Φιλιππίνες έχουν ακόμα ανοιχτές τις πληγές τους από τον καταστροφικό τυφώνα που σημειώθηκε πριν από 13 μήνες.



Ο τυφώνας «μαστίγιο»

Σύμφωνα με το CNN, Χαγκουπίτ σημαίνει μαστίγιο στα Φιλιπινέζικα. Όσο για το από που προήλθε η ονομασία του, η απάντηση βρίσκεται σε μια λίστα 64 ονομάτων η οποία δημιουργήθηκε το 2004 ύστερα από ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους οκτώ κρατών που βρέχονται από τον Ινδικό Ωκεανό και κατά καιρούς έχουν έρθει σε αντιπαράθεση για εδαφικά ζητήματα (Ινδία, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Ινδία, Πακιστάν, Μαλδίβες, Μιανμάρ, Ομάν, Σρι Λάνκα και Ταϊλάνδη).

Από το 1953 συνηθίζεται οι τυφώνες και οι τροπικοί κυκλώνες που σχηματίζονται στον Ατλαντικό Ωκεανό να έχουν τη δική τους ονομασία, πρακτική που την ξεκίνησε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι των ΗΠΑ και τη συνεχίζει μέχρι σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Μέχρι το 2004 οι κυκλώνες στο βόρειο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού παρέμεναν χωρίς όνομα. Ωστόσο, η πρακτική αυτή υιοθετήθηκε μόλις πρόσφατα για αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα στον Ινδικό Ωκεανό.

Για χρόνια οι κυκλώνες που σχηματίζονταν εκεί -ειδικά στο βόρειο τμήμα- παρέμεναν χωρίς όνομα, κυρίως λόγω δεισιδαιμονιών των κατοίκων και… αντιπαλότητας μεταξύ των κρατών. Ειδικότερα, το όνομα ενός κυκλώνα θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί η εθνοτική πολυμορφία και οι διενέξεις είναι αρκετά συχνές (ένοπλες συρράξεις ανάμεσα σε Ινδία, Πακιστάν, Μπανγκλαντές).

Έτσι, το 2004 ελήφθη η απόφαση να δημιουργηθεί μια λίστα με 64 ονομάτα (οκτώ από κάθε χώρα), τα οποία θα χρησιμοποιούνται κάθε φορά με αλφαβητική σειρά. Ο τελευταίος κυκλώνας που έπληξε την περιοχή τον Ιούνιο ονομάστηκε Νανούκ (από τη Μιανμάρ), ενώ ο επόμενος που θα κάνει την εμφάνισή του θα… βαφτιστεί από το Πακιστάν και θα λέγεται Ναϊλοφάρ.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης: Οι Φιλιππίνες ετοιμάζονται για το χτύπημα ενός σούπερ τυφώνα
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014, 05:19

Φιλιππίνες: Ένας χρόνος από το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014, 10:57

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης