Εργαζόμενοι στον δήμο διαδηλώνουν στη Νέα Υόρκη διαμαρτυρόμενοι για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021, 02:55
Εργαζόμενοι στον δήμο διαδηλώνουν στη Νέα Υόρκη διαμαρτυρόμενοι για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Χιλιάδες εργαζόμενοι του δήμου της Νέας Υόρκης, στην πλειονότητά τους πυροσβέστες, διαδήλωσαν τη Δευτέρα στη Γέφυρα του Μπρούκλιν, διαμαρτυρόμενοι για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του Covid-19 που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η δημοτική αρχή.

Τα δύο πέμπτα των πυροσβεστών της Νέας Υόρκης δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Σας ρωτάμε αν έχετε εμβολιαστεί όταν καλείτε τις υπηρεσίες διάσωσης;» «Αναγκαίοι χθες, άνεργοι σήμερα» έγραφαν στα πλακάτ οι διαδηλωτές, κυρίως άνδρες, που ήθελαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε εκείνους που ενσαρκώνουν «το τέλος των ελευθεριών», όπως υποστηρίζουν, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Δημοκρατικό δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Οι οργανωτές κάλεσαν όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους να κάνουν πορεία στη Γέφυρα του Μπρούκλιν μέχρι το Δημαρχείο. Οι πυροσβέστες συμμετείχαν μαζικά και ξεχώριζαν από τα μπλουζάκια τους που έφεραν επάνω την ονομασία του σταθμού τους ή τα ονόματα συναδέλφων τους που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Νέας Υόρκης (FDNY), το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των 17.000 υπαλλήλων της φτάνει το 60%, είναι δηλαδή πολύ μικρότερο από το μέσο όρο της πόλης (84%).

Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν αμερικανικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα υπέρ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τζον, ένας 35χρονος πυροσβέστης, είπε ότι δεν είναι κατά του εμβολίου αλλά κατά της υποχρεωτικότητάς του. «Δεν θα ήθελα ποτέ κάποιος να είναι υποχρεωμένος να μου αποκαλύψει πληροφορίες για την υγεία του», σχολίασε.

Η Άντριαν Ουίλιαμς, 43 ετών, εργαζόμενη σε γραφείο στην FDNY, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί ακόμη και αν αυτό της στοιχίσει τη δουλειά της. «Πρέπει να επιλέξω μεταξύ του επαγγέλματός μου και της ζωής μου και θα επιλέξω τη ζωή», είπε. «Όμως δεν θα έπρεπε να είμαι αναγκασμένη να επιλέξω», συνέχισε, σημειώνοντας ότι φοβάται πως θα βρεθεί «χωρίς τίποτα, αφού υπηρέτησε επί 19 χρόνια».

Μετά τους εκπαιδευτικούς και τους υγειονομικούς, τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό εμβολιασμού των οποίων ξεπερνά πλέον το 95%, ο δήμος επέκτεινε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στους 160.000 εργαζομένους του. Περίπου 46.000 άνθρωποι δεν είχαν κάνει ακόμη την πρώτη δόση την περασμένη εβδομάδα.

Το συνδικάτο των αστυνομικών ανακοίνωσε αμέσως ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Για να δώσει κίνητρο σε όσους διστάζουν, ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα δώσει μπόνους 500 δολαρίων σε όσους κάνουν την πρώτη δόση πριν από τις 29 Οκτωβρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα δουν τον μισθό τους να διακόπτεται.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021, 02:55