Έρευνα: Οι πρόσφυγες κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από σχιζοφρένεια και άλλες ψυχώσεις

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016, 10:00
Έρευνα: Οι πρόσφυγες κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από σχιζοφρένεια και άλλες ψυχώσεις
Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σχιζοφρένεια και άλλες ψυχωσικές διαταραχές, σύμφωνα με μια νέα σουηδο-βρετανική επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο για τους απλούς οικονομικούς μετανάστες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τους μετανάστες για προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες ή η κατάθλιψη. Ήταν επίσης γνωστό ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχώσεων σε σχέση με τους ντόπιους σε μια χώρα.

Η νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι οι πρόσφυγες κινδυνεύουν -περισσότερο και από τους μετανάστες- να εκδηλώσουν σχιζοφρένεια ή άλλη ψύχωση. Η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες πρόσφυγες.

Οι ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Τμήματος Ψυχιατρικής του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την δρα Άννα-Κλάρα Χολάντερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal-BMJ», μελέτησαν στοιχεία από ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού -1,35 εκατ. ανθρώπους- αποτελούμενο από Σουηδούς, πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορες περιοχές (Μέση Ανατολή, Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική, Ασία, Ανατολική Ευρώπη).

Η ανάλυση έδειξε ότι οι πρόσφυγες στους οποίους είχε χορηγηθεί άσυλο είναι 66% πιθανότερο να εμφανίσουν σχιζοφρένεια ή άλλη ψυχωσική διαταραχή, σε σχέση με τους οικονομικούς μετανάστες. Είναι επίσης 3,5 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν ψύχωση σε σχέση με τους ντόπιους Σουηδούς.

Ο αυξημένος κίνδυνος για τους πρόσφυγες είναι περίπου ο ίδιος ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους, ενώ ειδικά για τους οικονομικούς μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική υπάρχει εξίσου μεγάλος κίνδυνος για ψυχώσεις, όπως και για τους πρόσφυγες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016, 10:14