Περισσότερο από το 60% των Αφγανών πιστεύει ότι η χώρα έχει λανθασμένη πορεία, όμως κάποια σημάδια καλύτερης διακυβέρνησης και ανοικοδόμησης έχουν βελτιώσει την εθνική διάθεση, σύμφωνα με έκθεση του Asia Foundation.

Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς από τους 10.000 ανθρώπους που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του προέδρου Άσραφ Γάνι, η οποία προσπαθεί να επιβάλει την ασφάλεια στη χώρα μπροστά στην αυξανόμενη επιρροή των Ταλιμπάν. Πέρυσι λιγότεροι από τους μισούς Αφγανούς είχαν δηλώσει ότι εμπιστεύονται τον Γάνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σχεδόν το 39% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα έφευγε από τη χώρα, αν του δινόταν η ευκαιρία, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στα περισσότερα από 10 χρόνια που διεξάγεται η συγκεκριμένη έρευνα.

Ο βασικός λόγος για τον οποίον επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν είναι η κατάσταση ασφαλείας. Περισσότερο από το 70% των Αφγανών φοβάται για την προσωπική του ασφάλεια. Οι επιθέσεις σε όλη τη χώρα σημειώνουν αύξηση. Τον Μάιο περισσότεροι από 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια έκρηξη στη διπλωματική ζώνη της Καμπούλ, μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στη χώρα μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την εξουσία.

Την ημέρα που διενεργήθηκε η έρευνα περισσότεροι από 20 αστυνομικοί σκοτώθηκαν πολεμώντας εναντίον των Ταλιμπάν στη νότια επαρχία Κανταχάρ. Η έρευνα, που διεξήχθη και στις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν τον Ιούλιο κυρίως σε νοικοκυριά της επαρχίας, παρουσιάζει μια μικτή εικόνα της χώρας με σταθερές βελτιώσεις τα τελευταία 15 χρόνια στον τομέα της υγείας και της παιδείας, όμως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη διαφθορά, την ανεργία και την ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου το ένα τρίτο των Αφγανών (33%) πιστεύει ότι η χώρα έχει τη σωστή πορεία, μικρή αύξηση σε σχέση με το 29,3% που είχε ανάλογη γνώμη στην περσινή έρευνα.

Όλες οι εθνοτικές ομάδες φαίνεται να είναι πιο αισιόδοξες για την πορεία του Αφγανιστάν, με εξαίρεση τη μειονότητα των Ουζμπέκων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης