Ολονύχτιες ήταν οι εργασίες κατεδάφισης του κτηρίου το οποίο χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο για περισσότερα από πέντε χρόνια ο Osama bin Laden στο Πακιστάν. Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα είχε πέσει νεκρός από τα πυρά Αμερικανών στρατιωτών στη διάρκεια μυστικής επιχείρησης των Ενόπλων Δυνάμεων των Η.Π.Α. στο Αμποταμπάντ (Μάιος 2011).

Εκσκαφείς ξεκίνησαν να κατεδαφίζουν τον εξωτερικό τοίχο που περιέβαλλε το κτήριο πριν προχωρήσουν στον εσωτερικό χώρο. Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN οι τοπικές Αρχές επέβαλλαν προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή, με τους κατοίκους να λαμβάνουν ρητή εντολή να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τα video…

Η κατεδάφιση του κτηρίου είχε αποφασιστεί λίγες ημέρες μετά την επιχείρηση της 2ης Μαΐου, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε άμεσα καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για τις συνθήκες οργάνωσης και πραγματοποίησης της μυστικής αποστολής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκε στον ρόλο ενός γιατρού ο οποίος κατηγορείται πως βοήθησε τη CIA να προχωρήσει σε έναν «ψεύτικο» εμβολιασμό στο Αμποταμπάντ, μήνες πριν την επιχείρηση, προκειμένου να υπάρχει διαθέσιμο το DNA του Osama bin Laden.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η έρευνα ολοκληρώθηκε και πλέον δεν υπήρχε λόγος να διατηρηθεί το κτήριο στη θέση του», εξήγησε Πακιστανός αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο Associated Press με την προϋπόθεση να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

«Ένας από τους λόγους που αποφασίσαμε να το κατεδαφίσουμε ήταν το γεγονός πως αποτελούσε πόλο έλξης για τους τουρίστες, γεγονός που έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια στην περιοχή», πρόσθεσε.

Οι «Φώκιες» και η μυστική επιχείρηση

Τα ξημερώματα της 3ης Μαΐου μέλη της ειδικής ομάδας του Πολεμικού Ναυτικού, «Φώκιες», μετέβησαν στο κρησφύγετο του ηγέτη της Αλ Κάιντα με ελικόπτερα, τύπου Stealth, όπου διέμενε μαζί με μέλη της οικογένειάς του. Αφού κατάφεραν να μπουν μέσα στις εγκαταστάσεις προχώρησαν στην εκτέλεση πέντε ανθρώπων συμπεριλαμβανομένου του bin Laden.

Ύστερα από σχεδόν 40 λεπτά αποχώρησαν, παίρνοντας το πτώμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα, μαζί με έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία που αφορούσαν στη δράση της ένοπλης οργάνωσης.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Κατεδαφίζουν το σπίτι όπου διέμενε ο Οσάμα μπιν Λάντεν, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012, 22:16
Ανησυχία για τον πληροφοριοδότη της CIA στο Πακιστάν, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012, 04:27

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης