Χρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαρθρώθηκε έπειτα από  ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, υπό τον συντονισμό της εισαγγελίας της Φλωρεντίας, της Europol και της Eurojust,  εγκληματική οργάνωσης η οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης στην Ευρώπη. Τις έρευνες για το μεγάλο αυτό δίκτυο Αλβανών κυρίως ναρκέμπορων ξεκίνησαν το 2015 οι Ιταλικές Αρχές αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε ακόμα 9 χώρες και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, Αλβανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από τη χώρα μας συμμετείχε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία στο πλαίσιο της επιχείρησης προχώρησε στη σύλληψη δύο ατόμων σε περιοχή της Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε βάρος του ενός εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των Ιταλικών Αρχών, σύμφωνα με το όποιο ήταν επιφορτισμένος με τον συντονισμό των μεταφορών των ναρκωτικών του καρτέλ.

 

Επίσης σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:κυνηγετικό όπλο,3.500 ευρώ, ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, συσκευή ανίχνευσης συσκευών γεοεντοπισμού, ζευγάρι κιάλια, πλήθος γαντιών,μονωτικές ταινίες και  κινητά τηλέφωνα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία και οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Στο πλαίσιο της  επιχείρησης «Los Blancos»  συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα, ενώ κατά τη διάρκεια της πενταετούς έρευνας είχαν συλληφθεί ακόμα 84 μέλη της οργάνωσης και έχουν κατασχεθεί -μεταξύ άλλων- πάνω από 3,8 τόνοι κοκαΐνης,  και περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις Ιταλικές Αρχές η οργάνωση αυτή ήταν από τις πιο ισχυρές της Αλβανικής μαφίας όσον αφορά στη διακίνηση κοκαΐνης. Να σημειωθεί πως στις συνολικές έρευνες και στην επιχείρηση συμμετείχε μεταξύ άλλων και η Ιταλική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Μαφίας. Tην κοκαΐνη τα μέλη του καρτέλ φόρτωναν σε κοντέινερ πάνω σε πλοία με προορισμό το λιμάνι της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ.

«Εξαρθρώθηκε ένα μοναδικό καρτέλ που αποτελούνταν και από  άτομα από το Εκουαδόρ. Αυτό δείχνει τον ρόλο της Αλβανικής μαφίας στην διακίνηση ναρκωτικών σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο Ιταλός Εθνικός Εισαγγελέας κατά της Μαφίας, Federico Cafiero De Raho.

«Eξαρθρώθηκε ίσως το πιο ισχυρό Αλβανικό καρτέλ ναρκωτικών που μετέφερε κοκαΐνη σε όλη την Ευρώπη κυρίως από το Εκουαδόρ», δήλωσε ο Francesco Messina, διευθυντής της Ιταλικής Κεντρικής Διεύθυνσης Αντιμετώπισης του Εγκλήματος.

«Με αυτές τις επιχειρήσεις δείχνουμε πως οι έρευνες όλων των υπηρεσιών μας δουλεύουν με τέτοιο τρόπο ώστε να καταφέρνουμε να ξηλώνουμε ισχυρά καρτέλ που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Έχουμε τη γνώση, τις πληροφορίες αλλά και τον τρόπο και στέλνουμε το μήνυμα πως εμείς είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας προς όφελος όλων», δηλώνει υψηλόβαθμος Ιταλός αξιωματικός στο zougla.gr, ερωτηθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης