Ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος Total ανακοίνωσε σήμερα ότι κατάφερε να σταματήσει τη διαρροή αερίου από ένα κοίτασμα στη Βόρεια Θάλασσα, ανοικτά της Σκωτίας, που την είχε αναγκάσει στα τέλη του Μαρτίου να απομακρύνει τους εργαζομένους από την εξέδρα Elgin.

«Η Total είναι σήμερα σε θέση να ανακοινώσει ότι η επέμβαση που διεξήχθη στο συγκρότημα (της εξέδρας) Elgin επέτρεψε να σταματήσει η διαρροή» ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωσή του. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει χθες ότι άρχισε μια επιχείρηση, που ονόμασε «top kill» στην πετρελαϊκή αργκό, και συνίστατο στην έγχυση βαρείας λάσπης στα σημεία από όπου διέφευγε αέριο για να τα προσχωματώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Total, η διαρροή σταμάτησε 12 ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης. Η πλατφόρμα Elgin, όπου εργάζονταν 200 άνθρωποι, είχε εκκενωθεί την 25η Μαρτίου μετά τον εντοπισμό της διαρροής αερίου, σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων, κάτω από τον πυθμένα. Από το σημείο διέφευγαν περίπου 200.000 κυβικά μέτρα την ημέρα, πριν από τη μείωση της έντασης της διαρροής.

Η Total αναγνώρισε ότι το συμβάν αποτελεί «το πιο σοβαρό περιστατικό στη Βόρεια Θάλασσα τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια». Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Κριστόφ ντε Μαρζερί, εκτίμησε την Παρασκευή ότι η διαρροή αυτή, η οποία δεν προκάλεσε σημαντικές περιβαλλοντικές ζημιές πέραν της έκλυσης του ιδίου του αερίου, θα στοιχίσει στην εταιρεία από 230 έως 310 εκατ. ευρώ περίπου.

Διαβάστε επίσης: Διαρροή φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012, 00:48

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης