Με απόλυτη επιτυχία έγινε η προσγείωση του γερμανού αστροναύτη Α. Γκερστ μετά από 165 μέρες στον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS.

Το ρωσικό διαστημικό σκάφος «Σογιούζ» προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα στις στέπες του Καζαχστάν και ο 38χρονος κοσμοναύτης αναχώρησε αμέσως για την Κολωνία για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Να τον επαναφέρουμε σε συνθήκες γης»

Προσγείωση στις στέπες του Καζαχστάν«Ανακούφιση» ήταν το πρώτο συναίσθημα του Γιοχάνες – Ντίτριχ Βέρνερ, προέδρου του ΔΣ του Γερμανικού Κέντρου Διαστημοπλοίας.

«Η διαδικασία προσγείωσης, όσο κι αν περιγράφεται με χαλαρούς τόνους, κρύβει πολλούς κινδύνους. Καταρχήν, το σκάφος θα πρέπει να μπει από τη σωστή γωνία στην ατμόσφαιρα της γης, το αλεξίπτωτο θα πρέπει να ανοίξει και στο τέλος να λειτουργήσει το σύστημα φρένων. Δεν είναι κάτι το αυτονόητο και γι’αυτό το λόγο αυτή τη στιγμή πρυτανεύει το αίσθημα ανακούφισης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιατρικές εξετάσεις στην Κολωνία είναι το επόμενο υποχρεωτικό βήμα για τον γερμανό κοσμοναύτη, που θα γίνει στο ειδικό ερευνητικό εργαστήριο Envihab.

«Ο Αλεξάντρερ Γκερστ έκανε πολλά πειράματα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ιδιαίτερα στο θέμα της γήρανσης του δέρματος και των οστών. Τα πειράματα γίνονται πιο γρήγορα στο διάστημα και γι’ αυτό υπάρχει ανησυχία για τον ίδιο τον αστροναύτη. Τώρα θα πρέπει να τον επαναφέρουμε σταδιακά σε συνθήκες βαρύτητας της γης. Φανταστείτε ότι επί 6 μήνες το κεφάλι του ήταν πιο χαμηλά από το σώμα του λόγω έλλειψης βαρύτητας στο διάστημα, θα πρέπει να επαναφέρουμε το σώμα σε συνθήκες γης, να παρακολουθήσουμε τη λειτουργία του για να εξασφαλίσουμε την υγεία του και μελλοντικά».

Η επιστήμη στην υπηρεσία των ανθρώπων

Φωτό του Α. Γκερστ από το Διεθνή Διαστημικό ΣταθμόΤα συναισθήματα είναι η μια πλευρά του νομίσματος, η άλλη είναι η επιστήμη και το ερώτημα εάν μπορεί να επωφεληθεί από τα πειράματα εκτός από την επιστήμη και ο άνθρωπος. «Καταρχήν ελπίζω ότι η επιστήμη θα πάντα είναι αρωγός του ανθρώπου» υποστηρίζει Γιοχάνες-Ντίτριχ Βέρνερ.

«Αλλά στο διεθνή διαστημικό σταθμό ο Αλεξάντερ Γκερστ έκανε πειράματα που βοηθούν τον άνθρωπο στη γη. Για παράδειγμα η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς που διαβιούν υπό συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, για τους οποίους τα πειράματα έχουν μεγάλη αξία. Ιδιαίτερα για το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Εμείς στη γη γνωρίζουμε ότι έχουμε δύο μεγάλα προβλήματα γι’ αυτό. Από τη μια μπορεί να είναι εξασθενημένο και το ονομάζουμε AIDS, και από την άλλη μπορεί να είναι πολύ ισχυρό, κάτι που συμβαίνει σε μεταμοσχεύσεις. Στο διάστημα το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά διαφορετικά και οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν συμπεράσματα. Κι αυτό μπορεί να βοηθήσει άμεσα τους ανθρώπους στη γη».

Επιστημονική γνώση και… διαστημική περιπέτεια

O Aλεξάντερ ΓκερστΟ Αλεξάντερ Γκερστ ήταν ο τρίτος γερμανός αστροναύτης που συμμετείχε σε ερευνητική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS.

Πριν από αυτόν, σε παρόμοιες αποστολές είχαν συμμετάσχει οι συνάδελφοί του, Τόμας Ράιτερ και Χανς Σλέγκελ. Ο Γκερστ είναι 37 ετών και επελέγη πριν λίγα χρόνια για αυτή την αποστολή ανάμεσα σε άλλους 8.400 υποψηφίους. Στην αρχή δεν το περίμενε, αλλά όταν είδε τα αποτελέσματα «εκπληρώθηκε ένα παιδικό όνειρο», όπως λέει ο ίδιος.

Ωστόσο ο Γκερστ δεν είναι «επαγγελματίας» αστροναύτης. Είναι γεωφυσικός και με ειδικότητα ηφαιστειολόγου. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε στο ηφαίστειο Έρεβος, το νοτιότερο ενεργό ηφαίστειο της Γης. Για τις ανάγκες της μελέτης του χρειάστηκε να περάσει τρεις μήνες μόνος στην Ανταρκτική.

Ο Γκερστ αναφέρει πως στην Ανταρκτική εξοικειώθηκε με τη μοναξιά και απέκτησε επιμονή, υπομονή και ηρεμία, όλες δηλαδή τις «αρετές» που πρέπει να έχει και ένας αστροναύτης.

Ένας αστροναύτης, όμως, πρέπει να έχει και άριστη φυσική κατάσταση για να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις αντίξοες συνθήκες της ζωής σε διαστημικό σταθμό. Για το λόγο αυτό η εκπαίδευσή του έδωσε μεγάλη έμφαση στην τόνωση της φυσικής του κατάστασης, με τρέξιμο, κολύμπι, αναρριχήσεις και καταδύσεις.

Το ανθρώπινο σώμα πρέπει να είναι ειδικά προετοιμασμένο προκειμένου να έρθει αντιμέτωπο με τις τεράστιες φυγόκεντρες δυνάμεις του διαστήματος. Ο Αλεξάντερ Γκερστ έχει για χόμπι το σνόουμπορντ και την ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, ωστόσο εδώ και μήνες τα είχε παρατήσει προς αποφυγή απρόοπτων τραυματισμών.

Πέρα, όμως, από το αναμφίβολα σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον της αποστολής στο ISS, o Aλεξάντερ Γκερστ ανυπομονεί για ένα και μόνο πράγμα: να δει τη γη από 28.000 χλμ. μακριά, μέσα από το «μικρό, μπλε, ευάλωτο διαστημόπλοιο», όπως λέει.

Πηγή:Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης