Χειρόγραφη επιστολή (που αποδίδεται από τα δημοσιεύματα στον Τζούλιαν Ασάνζ), με ημερομηνία 13 Μαΐου 2019, αποκαλύπτει τις συνθήκες φυλάκισής του και τις δυσκολίες για τον σχεδιασμό της δικής του υπεράσπισης. Επικρίνει επίσης τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να συντρίψει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και κάνει έκκληση να αναλάβουν δράση οι υποστηρικτές του.

Ο Ασάνζ εκτίει προς το παρόν 50 εβδομάδες στη φυλακή Belmarsh του Λονδίνου, επειδή παρέκαμψε εγγύηση – ποινή που το WikiLeaks χαρακτηρίζει «συγκλονιστική και εκδικητική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομάδα εργασίας του ΟΗΕ τη χαρακτήρισε «αυθαίρετη κράτηση  με “δυσανάλογη ποινή” για “ελάσσονα παραβίαση” του νόμου».

Η επιστολή του Ασάνζ απεστάλη στον ανεξάρτητο δημοσιογράφο Gordon Dimmack, ο οποίος ήταν μεταξύ πολλών που παρακολουθούν και γράφουν για την «υπόθεση Ασάνζ» τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Dimmack εξηγεί ότι ήταν απρόθυμος να δημοσιοποιήσει την επιστολή πριν ανακοινωθεί το τελευταίο κατηγορητήριο της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον του Ασάνζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλοι υποστηρικτές του Ασάνζ πρόσφατα επιβεβαίωσαν ότι κι εκείνοι έχουν λάβει επιστολές.

Παρ’ όλα αυτά, εκφράζονται ορισμένες επιφυλάξεις για την αυθεντικότητα της επιστολής που περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση της κράτησης του Ασάνζ στη φυλακή υψηλής ασφαλείας.

Αλλά ο ιστότοπος The Canary υποστηρίζει πως ο Dimmack δεν είναι ο μόνος που έχει λάβει απάντηση σε επιστολή του και ότι ο γραφικός χαρακτήρας της επιστολής είναι όμοιος με εκείνον του Ασάνζ.

Η επιστολή – η οποία παραδόθηκε από το κέντρο ταχυδρομείου Mount Pleasant στο Λονδίνο – ήταν γραμμένη με το χέρι και, αφού περιγράφει τις συνθήκες που βιώνει στη φυλακή, καλεί όλους σε συσπείρωση:

«Η άλλη πλευρά; Η υπερδύναμη που έχει προετοιμαστεί επί εννέα χρόνια, με εκατοντάδες ανθρώπους δαπανώντας εκατομμύρια για την υπόθεση. Είμαι ανυπεράσπιστος και βασίζομαι σε εσάς και όσους διαθέτουν καλό χαρακτήρα για να σώσετε τη ζωή μου. Είμαι ανυπεράσπιστος και κυριολεκτικά περικυκλωμένος από δολοφόνους. Αλλά εκείνες τις ημέρες που μπορούσα να διαβάσω, να μιλήσω και να οργανώσω την υπεράσπισή μου, τα ιδανικά μου και ο λαός μου θα έχουν τελειώσει μέχρι να είμαι ελεύθερος! Θα πρέπει κάποιοι άλλοι να πάρουν τη θέση μου. Η αμερικανική κυβέρνηση, ή μάλλον τα θλιβερά στοιχεία που μισούν την αλήθεια, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, και θέλουν να εξαπατήσουν με τη στάση τους στην έκδοση και τον θάνατό μου, αντί να αφήσουν τον κόσμο να ακούσει την αλήθεια για την οποία κέρδισα τα υψηλότερα βραβεία στη δημοσιογραφία και με έχουν προτείνει επτά φορές για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Η αλήθεια, τελικά, είναι το μόνο που διαθέτουμε».

Η δίωξη του Ασάνζ δεν πρέπει μόνο να προειδοποιεί τους υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου. Πρέπει να ανησυχεί απολύτως όλους. Γιατί το δικαίωμά μας να πληροφορούμαστε και να γνωρίζουμε βρίσκεται σε κίνδυνο. Και αν θέλουμε να συνεχίσουμε να αναγκάζουμε τον ισχυρό να λογοδοτεί, όλοι πρέπει να υπερασπιστούμε για να προστατεύσουμε αυτό το δικαίωμα, υποστηρίζει στην ιστοσελίδα του ο Dimmack.

Oι επιστολές μέσω screengrab / Rolling Stone
Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο
«The Canary»

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης