Ομάδα επιστημόνων φόρεσε 3D γυαλιά σε… σουπιά και ανακάλυψε πως το συγκεκριμένο μαλάκιο έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τρισδιάστατες ταινίες και να αντιδρά σε αυτές σαν να βλέπει κάτι αληθινό στον ωκεανό, ενώ όταν πρόκειται για την ικανότητα αντίληψης του βάθους, είναι απίστευτα επιδέξιο.

Ο Τρέβορ Γουόρντιλ, βοηθός καθηγητής οικολογίας, εξέλιξης και συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και κύριος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances», δήλωσε ότι η ομάδα του τοποθέτησε τα τρισδιάστατα γυαλιά στη σουπιά με τη βοήθεια κολλητικής ταινίας και σε μια οθόνη, στο μπροστινό μέρος μιας δεξαμενής, προέβαλε βίντεο με μια γαρίδα, ένα από τα αγαπημένα σνακ του συγκεκριμένου μαλάκιου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χρειάστηκε να καλοπιάσουμε πολύ τη σουπιά μέχρι να φορέσει τα γυαλιά» παραδέχεται ο Γουόρντιλ. Όταν η σουπιά φόρεσε τα γυαλιά όμως, τότε εκτόξευσε τα πλοκάμια της και επιτέθηκε στην εικονική γαρίδα, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα το έκανε εάν έβλεπε το θήραμά της στη θάλασσα.

 

Οι σουπιές έχουν μάτια που προσομοιάζουν με κάμερα, τα οποία έχουν κερατοειδή, φακούς, ίριδα και αμφιβληστροειδή. Έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται σε ανεπτυγμένο βαθμό το βάθος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να διακρίνουν τις αποστάσεις επειδή οι εγκέφαλοί τους μπορούν να ερμηνεύσουν τις διαφορές μεταξύ των σημάτων που προέρχονται από τα δύο μάτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν οι ερευνητές πραγματοποίησαν το πείραμα με τη σουπιά που φορούσε τα γυαλιά, διαπίστωσαν ότι προσάρμοζε τη θέση της σε σχέση με την οθόνη. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι, όπως και στους ανθρώπους, οι εγκέφαλοι των σουπιών μπορούν να υπολογίζουν την απόσταση χρησιμοποιώντας τις εισερχόμενες πληροφορίες και από τα δύο μάτια ταυτόχρονα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης