Σε μουσείο μπαίνει το πιο διάσημο ασανσέρ του κόσμου. Πρόκειται για τον ανελκυστήρα που έφερε στο φως τους Χιλιανούς ανθρακωρύχους οι οποίοι είχαν παγιδευτεί σε βάθος 622 μέτρων για πάνω από δύο μήνες. Το ασανσέρ εκτίθεται από σήμερα, Σάββατο, στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Ο μεταλλικός θάλαμος, μήκους 3,9 μέτρων, διαμέτρου 54 εκατοστών και βάρους 460 κιλών είναι «το σύμβολο μιας αποστολής διάσωσης χωρίς προηγούμενο», εξήγησε η Κατρίνα Νίλσον, εκπρόσωπος του μουσείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θυμόμαστε όλοι μας τη στιγμή που ο πρώτος ανθρακωρύχος έφτασε στην επιφάνεια μετά από περίπου δέκα εβδομάδες (μέσα στο ορυχείο). Παρουσιάζοντας το θάλαμο στο μουσείο ελπίζουμε να επιστήσουμε την προσοχή στις τεχνικές προκλήσεις που αντιμετώπισε η ομάδα διάσωσης κατά την επιχειρήση αυτή», πρόσθεσε.

Ο κύλινδρος κατασκευάστηκε από τα ναυπηγεία του πολεμικού ναυτικού της Χιλής και περιλαμβάνει μια καμπίνα, ύψους 2,50 μέτρων, όπου μπορεί να μπει και να σταθεί όρθιος ένας άνθρωπος. Διαθέτει σύστημα ενδοεπικοινωνίας και αρκετό οξυγόνο για τα 15 λεπτά που χρειαζόταν μέχρι να ανέβει στην επιφάνεια. Ο ανθρακωρύχος που έμπαινε μέσα φορούσε μια συσκευή που μετέδιδε πληροφορίες για την καρδιακή λειτουργία του, την κατανάλωση οξυγόνου και την θερμοκρασία. Στην περίπτωση που παρουσιαζόταν κάποιο πρόβλημα κατά την ανάβαση, μπορούσε να αποσυνδέσει την καμπίνα του και να την οδηγήσει ξανά προς το βάθος του ορυχείου, όμως δεν χρειάστηκε να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο θάλαμος, με την ονομασία «Φοίνικας», είναι βαμμένος στα χρώματα της χιλιανής σημαίας (κόκκινο, λευκό και μπλε) και έχει ήδη εκτεθεί στη Χιλή και την Αργεντινή. Οι επισκέπτες του Μουσείου Επιστημών του Λονδίνου θα μπορούν να τον δουν μέχρι τις 13 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 33 ανθραχωρύχοι είχαν εγκλωβιστεί σε ορυχείο της περιοχής Σαν Χοσέ και παρέμειναν εκεί επί 69 ημέρες.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης