Εμμένει στις θέσεις της η Άγκυρα για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις προειδοποιήσεις από την Ε.Ε., την Αθήνα και το Κάιρο. 

Σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι απορρίπτει τη δήλωση που έκανε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως πολλές φορές, έχοντας τη μεγαλύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στην υφαλοκρηπίδα μας καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου», δηλώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει αποφύγει να λάβει τα απαραίτητα προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα το πράξει στο μέλλον. Στην πραγματικότητα η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν απέφυγε να υπονομεύσει ανόμοια την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου παραβλέποντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες του κυπριακού νησιού απορρίπτοντας κάθε πρόταση συνεργασίας και επιμένοντας στις μονομερείς της δραστηριότητες στην περιοχή παρά τις προειδοποιήσεις μας».

«θα είναι λογική προσέγγιση και θα αποτρέψει την αστάθεια στην περιοχή αν όλοι οι άλλοι παράγοντες εκτός της περιοχής αναγνωρίσουν το γεγονός ότι η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν μπορούν να αποκλειστούν από την εξίσωση ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Επιπλέον όσοι δεν έχουν λάβει μέτρα για την επίλυση αυτού του ζητήματος για χρόνια δεν έχουν το δικαίωμα να μας συμβουλεύσουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα στο Άτυπο Συμβούλιο Κορυφής στη Ρουμανία

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει στο ερχόμενο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα των τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μετά και την επιχειρούμενη τουρκική γεώτρηση στα ανοιχτά της Πάφου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Λευκωσία επικεντρώνει τις προσπάθειές της για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών εντός του πεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σχεδιασμός για μια τέτοια εξέλιξη έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί κόστος για την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, συνέχεια αναμένεται να δοθεί στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο Σίμπιου της Ρουμανίας, στις 9 Μαΐου, όπου ο κ. Αναστασιάδης θα συζητήσει διεξοδικά το θέμα με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Εξάλλου, η τουρκική κίνηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και η Λευκωσία είχε κάνει την κατάλληλη προεργασία για να αντιμετωπίσει μια τέτοια εξέλιξη, όπως φανερώνουν και τα γρήγορα αντανακλαστικά της ΕΕ, που εξέδωσε το Σάββατο άμεσα ανακοίνωση, εκφράζοντας πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Άμεση ήταν και η αντίδραση άλλων κρατών, όπως της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Αιγύπτου.

Οι αρμόδιες αρχές είναι ενήμερες από τη στιγμή που το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε την πορεία του με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Πάφου, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Παράλληλα, η Λευκωσία τηρεί ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χώρες της ΕΕ αλλά και γειτονικά κράτη. Ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με ομολόγους του, ενώ την Τρίτη μεταβαίνει στο Παρίσι για επαφές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε πλήρη κινητοποίηση ενώ έχει λάβει μια σειρά από μέτρα σε νομικό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, πολλά από τα οποία έχουν ήδη ενεργοποιηθεί ήδη από τα τέλη του 2017.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές καταγράφουν επίσης την ικανοποίηση της Λευκωσίας για την πρόσφατη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου οι κυπριακές θέσεις αντιμετωπίστηκαν με κατανόηση και εκφράστηκε ανησυχία για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των τουρκικών ενεργειών στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Μετά την έκδοση σχετικής παράτυπης τουρκικής navtex για τη διενέργεια γεωτρήσεων μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, ο «Πορθητής» συνοδευόμενος από τρία υποστηρικτικά πλοία, έχει σταθεροποιηθεί σε σημείο που βρίσκεται περί τα 40 ναυτικά μίλια ανατολικά του Ακάμα και 83 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Η περιοχή εμπίπτει εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μογκερίνι: Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ

Σε έντονο ύφος ήταν η προειδοποίηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι προς την τουρκική πλευρά, με αφορμή την πρόθεση της Άγκυρας να ξεκινήσει γεώτρηση με τον «Πορθητή» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, προειδοποιώντας ότι οι Βρυξέλλες θα απαντήσουν σε τέτοιες προκλήσεις, δείχνοντας αλληλεγγύη προς την Κύπρο. 

Η κ. Μογκερίνι εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία των Βρυξελλών για τις προθέσεις της Τουρκίας, ενώ σημείωσε ότι «τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Αίγυπτος: Προκλητική ενέργεια της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Ως μία «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου τις «παράνομες», όπως τις χαρακτηρίζει, δραστηριότητες της Τουρκίας, που προτίθεται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου, το Κάιρο κάνει λόγο για μία «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας», και την καλεί «να αποφύγει τις παράνομες δραστηριότητες».

Όπως αναφέρει «η Αίγυπτος παρακολουθεί με ανησυχία τις συνεχιζόμενες εξελίξεις σε ό, τι είχε ανακοινωθεί σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, στη δυτική θαλάσσια περιοχή της».

Επισημαίνεται επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου «κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα του νησιού και να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες»

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο προειδοποιεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι μονομερείς ενέργειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμμορφώνονται οι ενέργειες των κρατών της περιοχής στους κανόνες και τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης