Επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα βλέπει ο Κιλιτσντάρογλου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017, 09:11
Επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα βλέπει ο Κιλιτσντάρογλου
Ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πεπεισμένος ότι οι Τούρκοι θα απορρίψουν την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, προειδοποιώντας ότι η επικράτηση του «ναι» θα καταργήσει τη δημοκρατία στη χώρα.

«Το αποτέλεσμα θα είναι “όχι”, διότι υπάρχουν ερωτήματα ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του AKP», του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ερντογάν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP ο Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Οι Τούρκοι καλούνται να ψηφίσουν στις 16 Απριλίου για μια συνταγματική μεταρρύθμιση, που εισάγει το προεδρικό σύστημα, με το οποίο καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και δίνεται στον πρόεδρο η εξουσία να διορίζει και να αποπέμπει τους υπουργούς, αλλά και να επεμβαίνει άμεσα στη δικαστική εξουσία.

Σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους, η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία ενδέχεται να επιτρέψει στον Ερντογάν να παραμείνει στην προεδρία έως το 2029, είναι απαραίτητη για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή εκτελεστική εξουσία, ικανή να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Όμως, η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι θα δώσει πάρα πολλές εξουσίες στον πρόεδρο, τον οποίο ήδη κατηγορεί για απολυταρχικές τάσεις.

«Η ισορροπία μεταξύ της δικαστικής, της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας θα χαθεί εντελώς» εξήγησε ο Κιλιτσντάρογλου. «Οι τρεις εξουσίες θα συγκεντρωθούν στα χέρια του προέδρου» πρόσθεσε.

«Ένας άνθρωπος με τόσες εξουσίες και επιρροή θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Τουρκίας» προειδοποίησε ο επικεφαλής του CHP, υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιες εξουσίες δεν είχε ούτε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ», ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Κιλιτσντάρογλου, το σχέδιο αυτό του Ερντογάν απειλεί την τουρκική δημοκρατία. «Αν δεν υπάρχει ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αν μπορεί να ασκηθεί έλεγχος στα νομοθετικά και εκτελεστικά όργανα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017, 11:08