Στα νησιά Φώκλαντ βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες ο δούκας του Κέμπριτζ και διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Willliam, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και την Αργεντινή.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής εκφράζει τη θλίψη του για την κίνηση της Βρετανίας να συνεχίζει τις προκλήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Δημοκρατία της Αργεντινής απορρίπτει τη βρετανική απόπειρα στρατικοποίησης μιας σύγκρουσης για την οποία ο Ο.Η.Ε. έχει ήδη πει ότι οι δύο χώρες πρέπει να επιλύσουν με διμερείς διαπραγματεύσεις», αναφέρεται.

«Ο λαός της Αργεντινής λυπάται για το γεγονός ότι ο διάδοχος του θρόνου έρχεται στο πάτριο έδαφος με τη στολή του κατακτητή και όχι με τη σοφία του πολιτικού που θα εργαστεί στην υπηρεσία της ειρήνης και του διαλόγου μεταξύ των εθνών», προστίθεται.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της είδησης πως το Λονδίνο στείλει στην ευρύτερη περιοχή ένα από τα πιο προηγμένα σκάφη του, το καταδρομικό HMS Dauntless, για περιπολίες στο νότιο τμήμα του Ατλαντικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για μια προγραμματισμένη κίνηση, η οποία έχει σχεδιασθεί καιρό και αποτελεί εντελώς ένα θέμα ρουτίνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.
 

Τον τελευταίο μήνα έχει ξεσπάσει διαμάχη ανάμεσα στα δύο κράτη όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα. Ανήμερα της επετείου για τον εορτασμό των 30 χρόνων από τον «πόλεμο των Φώκλαντ», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, κατηγόρησε την Αργεντινή για «ιμπεριαλιστική και αποικιοκρατική πολιτική». Ακολούθησε η επίσημη απάντηση της πρωθυπουργού, Cristina Kirchner, η οποία χαρακτήρισε «ανοησίες» τα σχόλια του επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:
Φώκλαντς: Στα χνάρια της Θάτσερ ο Κάμερον, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012, 17:24
Πληρωμένη απάντηση στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012, 06:17

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης