Το ‘πε και το ‘κανε ο Εμανουέλ Μακρόν. Σε μια προεκλογική περίοδο όπου πρυτάνευσε το θέμα της διαφθοράς στη δημόσια ζωή στον απόηχο της υπόθεσης Φιγιόν και της αργομισθίας της συζύγου του σε βάρος του Δημοσίου, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας προχωρεί σε πράξεις ουσίας λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του.

​«Το γραφείο ενός υπουργού δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από 10 μέλη» επισημαίνεται στο διάταγμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η μείωση των συμβούλων ανά υπουργό και υφυπουργό, σε συνδυασμό με την υποβολή δήλωσης από τον υποψήφιο ή υποψήφια για την περιουσιακή και οικονομική του κατάσταση στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια της Δημόσιας Ζωής, είναι μόνο η αρχή των μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας στα ανώτατα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού. Σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η νέα αναλογία έχει ως εξής: ένας υπουργός μπορεί να έχει έως και 10 συμβούλους (από 15) και ένας υφυπουργός έως και 8. Κάθε πρόταση του υπουργού ή υφυπουργού θα περνάει από το γραφείο του πρωθυπουργού και θα πρέπει να έχει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Το γραφείο ενός υπουργού δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από 10 μέλη. Το γραφείο ενός αναπληρωτή υπουργού δεν μπορεί να περιλαμβάνει παρά οκτώ μέλη. Το γραφείο ενός υφυπουργού δεν μπορεί να περιλαμβάνει παρά πέντε μέλη. Οι διορισμοί των μελών των υπουργικών γραφείων γίνονται με υπουργική απόφαση, αφού θα έχουν υποβληθεί στον πρωθυπουργό» επισημαίνεται στο προεδρικό διάταγμα, το οποίο φέρει τις υπογραφές του προέδρου της Γαλλίας και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Ο πρωθυπουργός της ΓαλλίαςΠέρα από τη… δήλωση πόθεν έσχες, θα υπάρχει και ένα κείμενο στο οποίο θα περιγράφονται με λεπτομέρειες οι αρμοδιότητες που θα έχει ο εκάστοτε σύμβουλος.

«Ουδείς μπορεί να ασκεί έργο σε υπουργικό γραφείο, εάν δεν αποτελεί αντικείμενο υπουργικής απόφασης» προστίθεται στο διάταγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μακρόν είχε πολλάκις επισημάνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ανώτατης Διοίκησης, με την πολιτική του αντίπαλο Μαρίν Λε Πεν να τον κατηγορεί για «λαϊκισμό» και για «υποσχέσεις που δεν θα υλοποιήσει».

Στα σχέδια του νέου προέδρου της Γαλλίας είναι να περάσει από αξιολόγηση όλους τους διευθυντές της Δημόσιας Διοίκησης (γνώση, εμπειρία, σχέση με τον αντικείμενο) με απώτερο στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητάς της.

Zougla Newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης