Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιτέθηκε στον κύριο πολιτικό αντίπαλό του στις επικείμενες εκλογές επειδή συναντήθηκε με το φιλοκουρδικό αντιπολιτευόμενο Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Ο Ερντογάν υποστήριξε την Τετάρτη, το βράδυ, πως το HDP είναι ο κοινοβουλευτικός βραχίονας μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης» και πως ο προεδρικός υποψήφιος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έκανε το κόμμα αυτό εταίρο στην προεκλογική εκστρατεία του, όπως μετέδωσε την Πέμπτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα ταυτίσει το αριστερό HDP με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), κάτι που το HDP απορρίπτει κατηγορηματικά.

Το HDP απειλήθηκε με απαγόρευση πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές εξαιτίας κατηγοριών ότι σχετίζεται με τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του PKK.

Ο Κιλιτσντάρογλου είναι ο κοινός υποψήφιος έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το HDP δεν περιλαμβάνεται στα κόμματα που υποστηρίζουν ρητά τον Κιλιτσντάρογλου, αν και έχει αρνηθεί να κατεβάσει δικό του υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Παρατηρητές θεωρούν το γεγονός αυτό ένδειξη ότι το HDP υποστηρίζει σιωπηλά την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου. Οι ψήφοι των υποστηρικτών του HDP μπορεί να έχουν αποφασιστική σημασία στην εκλογική αναμέτρηση.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε το HDP «μυστικό εταίρο» της εξωκομματικής συμμαχίας. Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πως η επανεκλογή του 69χρονου προέδρου θα είναι δύσκολη, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δύο δεκαετίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης