Με τους νεκρούς να έχουν φθάσει τους 39 και τουλάχιστον 52 ανθρώπους να παραμένουν αγνοούμενοι, τα σωστικά συνεργεία επέστρεψαν στις 09.00 το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα (02.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας) στην πληγείσα περιοχή της Χιροσίμα στο δυτικό τμήμα της Ιαπωνίας. Τα ξημερώματα της Τετάρτης σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις, με αρκετά σπίτια να θάβονται κάτω από τόνους λάσπης και χώματος.

Το κρατικό κανάλι NΗΚ μετέδωσε πως στρατιωτικό προσωπικό και πυροσβέστες ξεκίνησαν εκ νέου τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Μέχρι στιγμής 67 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η εντολή για την απομάκρυνση των σωστικών συνεργείων από την πληγείσα περιοχή δόθηκε το βράδυ της Πέμπτης υπό τον φόβο νέων κατολισθήσεων. Περίπου 3.000 στρατιώτες και πυροσβέστες βρίσκονται στην περιοχή. Μαζί τους έχουν και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότεροι από 4.400 κάτοικοι στη Χιροσίμα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Προβλήματα υπάρχουν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, ενώ σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί δρόμοι στα περίχωρα της πόλης.

Πρόκειται για μια από τις φονικότερες φυσικές καταστροφές στο αρχιπέλαγος μετά το τσουνάμι του 2011, αν και ο αριθμός των θυμάτων δεν έχει μέτρο σύγκρισης (η παλίρροια είχε παρασύρει στο θάνατο περισσότερους από 18.000 ανθρώπους). Εκτός από τη Χιροσίμα, οι περιφέρειες Ναγκασάκι και Φουκουόκα, επίσης στη νοτιοδυτική χώρα και άλλες περιοχές του Χοκάιντο, στο βορρά, έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς πλήττονται από καταρρακτώδεις βροχές και απειλούνται από κατολισθήσεις. Οι Αρχές έχουν καλέσει τους κατοίκους πολλών συνοικιών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του στα ιαπωνικά ΜΜΕ το πρωί της Παρασκευής, ο δήμαρχος της Χιροσίμα Kazumi Matsui απέρριψε τις κατηγορίες περί… καθυστερημένης αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού, προσθέτοντας μάλιστα πως οι περισσότεροι αγνοούμενοι θα βρεθούν μέσα στις επόμενες ώρες.
 

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Ιαπωνία: Φονικές πλημμύρες στη Χιροσίμα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014, 09:10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης