Η Σουηδία θα έπρεπε να επανεξετάσει την απόφασή της να μην συνιστά τη χρήση μάσκας για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, κρίνει η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, η οποία απονέμει τα επιστημονικά βραβεία Νόμπελ.

Οι σουηδικές αρχές έχουν υιοθετήσει μια ήπια στάση, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην τήρηση των αποστάσεων, σε εθελοντική βάση. Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας έχει εκφράσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μασκών, οι οποίες είναι υποχρεωτικές σε δημόσιους χώρους σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, στη σημερινή (19/11) έκθεση της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών τονίζεται ότι οι μάσκες προσώπου θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο στη μείωση των μολύνσεων, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται σε κλειστούς χώρους.

«Ελπίζω να υπάρξει τώρα μια συζήτηση και οι ηγέτες, ανεξαρτήτως του τι λέει η αρχή δημόσιας υγείας, να το λάβουν υπόψη τους», είπε ο Στάφαν Νόρμαρκ, ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ακαδημία για τον Covid-19.

Ελάχιστοι Σουηδοί φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους ενώ οι πολιτικοί επίσης τις αποφεύγουν όταν κάνουν δημόσιες εμφανίσεις, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας υποστηρίζει ότι η μάσκα μπορεί να δώσει την εσφαλμένη αίσθηση της ασφάλειας, κάτι που θα υπονόμευε την πρακτική της τήρησης αποστάσεων.

Καθώς οι νέες μολύνσεις πρόσφατα έσπασαν κάθε ρεκόρ, η Σουηδία εισήγαγε τα σκληρότερα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα, περιορίζοντας τις συναθροίσεις στα οκτώ πρόσωπα, το ανώτατο. 

Οι πωλήσεις μασκών αυξάνονται επίσης: η φαρμακευτική εταιρεία Apotea ανακοίνωσε ότι σε σύγκριση με τον Οκτώβριο οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 360% αυτόν τον μήνα.

Περισσότεροι από 6.300 Σουηδοί έχουν πεθάνει από τον Covid-19 μέχρι σήμερα, αριθμός σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες, αλλά πολύ χαμηλότερος αν συγκριθεί με τον αριθμό των θυμάτων σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης