Στο στόχαστρο του ευρωπαϊκού Τύπου βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πιο καυστικά σχόλια γίνονται από τις γερμανικές εφημερίδες, ενώ έντονη είναι η κριτική που ασκεί η γαλλική Liberation για τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο χθεσινό Eurogroup. Από τη μεριά της, η La Repubblica κάνει λόγο για «Stop του Eurogroup στην Ελλάδα», επισημαίνοντας πως «η Αθήνα θεωρεί ότι τα αιτήματα του Γ. Ντάισελμπλουμ είναι παράλογα και απαράδεκτα», ενώ η κρατική Rai μετέδωσε τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup ότι «η Αθήνα πρέπει να ζητήσει παράταση του προγράμματος και μετά θα έχει την απαραίτητη ευελιξία».

Πυρά γερμανικού Τύπου κατά Βαρουφάκη

Στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών χρεώνει την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας Bild, με άρθρο που τιτλοφορείται «Ο Βαρουφάκης και η τρελή ελληνική λογική του». Ειδικότερα, σχολιάζει με διόλου κολακευτικό τρόπο την στάση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στο χθεσινό Eurogroup. Για τη γερμανική εφημερίδα, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών «τίναξε στον αέρα την συνεδρίαση για την διάσωση της χώρας του κι έπειτα δηλώνει έτοιμος για συμβιβασμό», υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση του Eurogroup και τώρα οι Έλληνες παίζουν πόκερ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γερμανικός Τύπος: Στην απομόνωση η Ελλάδα

Άλλα γερμανικά δημοσιεύματα δίνουν την εικόνα ότι η Ελλάδα έχει απομονωθεί πλήρως στην Ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα ζητάει χρήματα χωρίς αντάλλαγμα» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα τουλάχιστον δύο πράγματα: να αναγνωρίσει η κυβέρνηση Τσίπρα την υποχρέωση αποπληρωμής δανείων που έχουν ήδη εκταμιευτεί και να δεσμευτεί σ’ ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

«Σχεδόν ξεδιάντροπη» χαρακτηρίζει τη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche ZeitungΩς αντάλλαγμα, «το Eurogroup θα μπορούσε να αποδεχτεί την αντικατάσταση ορισμένων μεταρρυθμίσεων από άλλες». «Σχεδόν ξεδιάντροπη» χαρακτηρίζει η εφημερίδα του Μονάχου την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους. Και τη σχολιάζει ως εξής: «Και γιατί να εγγυηθούν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια χωρίς αντάλλαγμα, όταν η Αθήνα δεν αναγνωρίζει ούτε καν την υποχρέωση να αποπληρώσει τα δάνεια που ήδη έχει λάβει; Με το σχέδιο περί μορατόριουμ ο Βαρουφάκης έχει απολέσει το κύρος του σοβαρού διαπραγματευτή για τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών».

Ακόμη πιο επικριτικό για τον υπουργό Οικονομικών είναι το σχόλιο της Rheinische Post του Ντίσελντορφ:

«Με την εμφάνισή του στις Βρυξέλλες (ο Γιάνης Βαρουφάκης) απέδειξε ότι δεν έχει ιδέα ούτε από αγορές, αλλά ούτε και από πολιτική. Με συμπεριφορά ανάγωγη οδήγησε σε “ναυάγιο” μία υπουργική σύνοδο που απέβλεπε στη σωτηρία της χώρας του». Και ο αρθρογράφος συμπληρώνει: «Ο Βαρουφάκης θέλει περισσότερα, χωρίς να λέει τί ακριβώς. Η διεθνής πολιτική είναι και πολιτική ισχύος. Λειτουργεί μόνο εάν οι εμπλεκόμενοι συμπεριφέρονται με ορθολογισμό. Με διαπραγματευτές παράλογους όπως η Ελλάδα, δεν νοείται διαπραγμάτευση».

Για τελεσίγραφο προς την Ελλάδα κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας«Οι Βρυξέλλες απευθύνουν τελευταίο τελεσίγραφο προς την Ελλάδα» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας. Σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες επισημαίνει:

«Η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από την Ευρωζώνη. Μετά από μία χαοτική συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έθεσαν στην Αθήνα ένα τελεσίγραφο. Η νέα κυβέρνηση, υπό τον Αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έχει χρόνο μέχρι την Τετάρτη για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου».

Στο σχόλιό της η εφημερίδα τονίζει επίσης: «Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εξαρτάται τώρα από τη συμπεριφορά των καταθετών. Εάν κάνουν έφοδο στις τράπεζες, η Ελλάδα μάλλον δεν θα μπορεί να σωθεί. Να περιμένουμε μία αθέλητη έξοδο από το ευρώ, λόγω κακού “crisis-management”; Το σίγουρο είναι ότι τον λογαριασμό θα τον πλήρωναν οι ίδιοι οι Έλληνες».

«Το Eurogroup απευθύνει τελεσίγραφο στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine. Η εφημερίδα επικαλείται δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Νταϊζελμπλουμ για «απόλυτη συναίνεση» των υπολοίπων 18 χωρών της Ευρωζώνης απέναντι στην Αθήνα, ενώ παραθέτει και την εκτίμηση του Μαλτέζου υπουργού Οικονομικών ότι, εάν δεν παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης η Ελλάδα απειλείται με «καταστροφή».

Die Welt: Μην κλείσετε ακόμα διακοπές στην Ελλάδα, περιμένετε το Grexit!

«Πόκερ για την Ελλάδα» βλέπει η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, επιχειρώντας να διερευνήσει τις πρακτικές πτυχές της υπόθεσης, για παράδειγμα το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα.

«Περιμένετε έξοδο της Ελλάδας από ευρώ για να κάνετε φθηνές διακοπές» προτείνει στους αναγνώστες τη η Die Welt εν όψει των καλοκαιρινών διακοπώνΜεταξύ άλλων η εφημερίδα προτείνει στους αναγνώστες της να μην κάνουν ακόμη την κράτησή τους για τις καλοκαιρινές διακοπές, ώστε να επωφεληθούν σε μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ.

«Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδωθούν και η Ελλάδα βρεθεί σύντομα εκτός ευρώ, τότε οι τιμές θα μειωθούν αισθητά για όσους πληρώνουν με ευρώ. Είναι σίγουρο ότι η δραχμή θα υποτιμηθεί και μάλιστα πολύ.

Δεν είναι βέβαιο ότι οι tour operators θα μετακυλήσουν τη διαφορά τιμής στους πελάτες τους, αλλά τουλάχιστον μερικοί από αυτούς μάλλον θα το προσπαθήσουν, ώστε να αποκτήσουν σαφές πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό. Όσοι κάνουν κράτηση απευθείας στο ξενοδοχείο τους σίγουρα θα επωφεληθούν, αφού οι ξενοδόχοι θα υπολογίζουν τα κόστη τους με το νέο νόμισμα. Πάντως οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων δεν πρόκειται να αλλάξουν, καθώς τα κόστη των εταιρειών υπολογίζονται σε δολάρια ή σε ευρώ» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

H Liberation κατηγορεί τον Βαρουφάκη για σνομπισμό

Την ίδια στιγμή, πυρά κατά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη εξαπολύει η γαλλική Liberation, κατηγορώντας τον ότι σνομπάρει τους υπόλοιπους υπουργούς οικονομικών και υπολογίζει μόνο τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο ανταποκριτής της Liberation Ζαν Κατρεμέρ εκτιμά πως η χώρα μας δεν περίμενε να βρεθεί απομονωμένη και «η στάση του Γιάνη Βαρουφάκη, δεν βοηθάει».

«Η συμπεριφορά του Γιάνη Βαρουφάκη, που μεταχειρίζεται με περιφρόνηση τους συναδέλφους του, που λέει δημόσια ότι μόνο ο Σόιμπλε είναι του διαμετρήματος του και τους κάνει μαθήματα οικονομίας, δεν βοήθησαν στη διαπραγμάτευση», σημειώνει ο ανταποκριτής.

Ο ίδιος, αναφέρεται σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη στο Stern ότι «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ίσως ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός με πνευματική ουσία».

Bloomberg: Η αντιπαράθεση με την ΕΕ μπορεί να οδηγήσει σε Grexit

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, για το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα, ενέχει κινδύνους για κρίση ρευστότητας και πιστωτική κρίση, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ. Αυτό μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αναλύοντας το πλέον ζοφερό για την Ελλάδα σενάριο.

Σύμφωνα με αυτό, η Ελλάδα έχει χάσει ουσιαστικά την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας της αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας. Οι υπάρχουσες πηγές ρευστότητας είναι τα κεφάλαια διάσωσης από τις χώρες της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Η αποτυχία να βρεθεί συμβιβασμός σημαίνει ότι αυτές οι πηγές χρηματοδότησης θα σταματήσουν. Κάτι που σημαίνει την αδυναμία της χώρας να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της, που φτάνουν στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος χωρίς τα έντοκα γραμμάτια, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015.

«Αν η ΕΚΤ θεωρήσει ότι οι συνομιλίες σταμάτησαν, υπάρχει ο κίνδυνος να αναστείλει τον ELA, αφήνοντας ίσως την Ελλάδα δίχως άλλη επιλογή παρά να βγει από την Ευρωζώνη», ανέφερε η Τζένιφερ ΜακΚίον, επικεφαλής οικονομολόγος του Capital Economics Ltd. στο Λονδίνο.

BBC: Η υπαρξιακή απειλή του ευρώ

«Η πικρόχολη κατάρρευση των συνομιλιών το βράδυ της Δευτέρας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για μια νέα χρηματοπιστωτική και οικονομική διευθέτηση αποκρυσταλλώνει για πρώτη φορά το πόσα πολλά διακυβεύονται για το Βερολίνο και για τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης», γράφει ο Ρόμπερτ Πέστον σε ανάλυση του για το BBC.

«Επειδή το γεγονός ότι το Βερολίνο, η Μαδρίτη, η Λισαβόνα, το Δουβλίνο και οι υπόλοιποι επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε μια επέκταση του σημερινού προγράμματος και στους όρους του (με όση ευελιξία και αν ερμηνευθούν) πηγαίνει στην καρδιά του θέματος. Για την Γερμανία και τους λοιπούς εταίρους η μακροπρόθεσμη επιτυχία του ευρώ εξαρτάται από την αντίληψη ότι οι κανόνες του και οι εφαρμογές αυτών ισχύουν για όλους, σε όλες τις περιστάσεις. Εάν δημιουργήσουν μια εξαίρεση για την Ελλάδα, φοβούνται ότι μπορεί να βρεθούν υποχρεωμένοι από την πολιτική και τη δικαιοσύνη να επανεξετάσουν την λιτότητα και την ταλαιπωρία που επιβλήθηκε στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο» αναφέρει.

«Το ευρώ θα μοιάζει μ’ ένα προχειροφτιαγμένο νομισματικό σύμφωνο που καθοδηγείται από την οικονομική σκοπιμότητα, χωρίς αξιόπιστη υποκείμενη δομή διακυβέρνησης. Και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος προς την ενδημική οικονομική και χρηματοπιστωτική αστάθεια. Αλλά μπορεί να υπάρξει ένα ακόμη χειρότερο αποτέλεσμα από αυτό το αδιέξοδο – ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει το ευρώ. Αυτό αναμφισβήτητα θα είναι μια ακόμη πιο σοβαρή υπαρξιακή απειλή για το ευρώ από την κάμψη των φορολογικών και χρηματοδοτικών κανόνων για την Ελλάδα. Επειδή θεωρητικά το ευρώ είναι για πάντα. Και από τη στιγμή που δεν είναι για πάντα για την Ελλάδα, δεν είναι για πάντα για κανένα κράτος, ακόμα και για την Γερμανία. Είτε αρέσει στο Βερολίνο είτε όχι, από την στιγμή που θα φύγει η Ελλάδα αυτοί που ελέγχουν την ρευστότητα και τα μετρητά του κόσμου θα αρχίσουν να ποντάρουν για το ποιά θα είναι η επόμενη χώρα που θα κατευθυνθεί προς την έξοδο. Μόλις συμβεί αυτό, ο κατακερματισμός της Ευρωζώνης είναι σχεδόν αδύνατο να αντιστραφεί: το μεγάλο και ολοένα διευρυνόμενο χάσμα όσον αφορά στην πρόσβαση στο παγκόσμιο κεφάλαιο ανάμεσα στις ευάλωτες και στις ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης θα ενισχύσει τις αποκλίνουσες οικονομικές επιδόσεις τους» υπογραμμίζει.

«Η ελληνική έξοδος είναι επίσης μια υπαρξιακή απειλή για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι οι περισσότεροι Ελληνες λένε ότι θέλουν να μείνουν στο ευρώ. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα αντέξει αν φύγει από το ευρώ, αν και η χώρα θα είναι σημαντικά φτωχότερη για κάποιο διάστημα. Αντίθετα, το Βερολίνο, το Παρίσι και οι υπόλοιποι απλά δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι το ευρώ θα είναι για πάντα, εάν η Ελλάδα βγει εκτός. Διότι αυτό θα έδειχνε ότι το ευρώ έχει αποτύχει στον βασικό σκοπό του, που ήταν να δεσμεύει τα μέλη του να έρχονται ολοένα και πιο κοντά, οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και – ίσως το πιο κρίσιμο – πολιτικά», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Telegraph: Ο Γ. Βαρουφάκης ενδιαφέρεται για ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης

Η βρετανική Telegraph χαρακτήρισε μη εποικοδομητικό το τελεσίγραφο που έθεσε η Ευρωζώνη στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Αθήνα είναι πρόθυμη να βρει λύση τις επόμενες ημέρες.

«Δεν μας ενδιαφέρουν κάποιες καλλιτεχνικές αλλαγές. Η ιδέα λίγης ευελιξίας φάνηκε προβληματική. Επιθυμούμε να έχουμε συμφωνία» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Τα κράτη της Ευρωζώνης που αποτελούν δανειστές της Ελλάδας, τής είπαν ότι πρέπει να αποδεχτεί την επέκταση του προγράμματος διάσωσης ως το τέλος της εβδομάδας. Η Ελλάδα αντιστάθηκε στην παράταση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο θέλει να ακυρώσει, ζητώντας εναλλακτικά ένα πρόγραμμα – γέφυρα για να υποστηριχτεί οικονομικά» επισημαίνεται επίσης.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης