Με εθνικιστικές κραυγές που παραπέμπουν σε προηγούμενους αιώνες και ισλαμιστικό λαϊκισμό χωρίς όρια, η σύγχρονη Τουρκία γιορτάζει την επέτειο της μάχης του Ματζικέρτ (1071) με την οποία εδραιώθηκε η παρουσία των Σελτζούκων Τούρκων στη Μικρά Ασία. Το ζήτημα είναι πως η επέτειος της μάχης συμπίπτει χρονικά με την κορύφωση της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η εθνικιστική έξαρση ωστόσο, η οποία κάνει την εμφάνισή της στην Τουρκία με κάθε δυνατό τρόπο, εκδηλώνεται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η γερμανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία που δεν φαίνεται παρ’ όλα αυτά να έχει σοβαρές προοπτικές επιτυχίας. Η επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα την Τρίτη 25 Αυγούστου έστω και ως διερευνητική προσπάθεια δεν κρίνεται ως επιτυχής και ελπιδοφόρα τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άγκυρα επιμένει να αρχίσει ο όποιος διάλογος με «ανοιχτή ατζέντα», δηλαδή χωρίς προϋποθέσεις, ώστε να συμπεριληφθούν όλα τα ζητήματα που η τουρκική διπλωματία θεωρεί ανοιχτά. Μειονοτικό, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, εναέριος χώρος κ.λπ. Η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως συζητά μόνο οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ. Η απόσταση μεταξύ των δύο θέσεων είναι μεγάλη και η γεφύρωση της διαφοράς πολύ δύσκολη.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας με δηλώσεις του παρουσία του Γερμανού ομολόγου του εκτόξευσε την Τρίτη σαφείς και χωρίς προσχήματα απειλές προς την Ελλάδα κάνοντας χρήση και της φράσης «Αυτή τη φορά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και δεν θα είναι ατύχημα» αναφερόμενος προφανώς στο πρόσφατο περιστατικό μεταξύ της φρεγάτας «Λήμνος» και της τουρκικής φρεγάτας «Kemal Reis».

Μέσα σε αυτό το διπλωματικό και πολιτικό πλαίσιο, τα τουρκικά ΜΜΕ με πρωτοσέλιδα ξεπερνούν ακόμα και τον εαυτό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι η αντικυβερνητική αλλά έντονα εθνικιστική SOΖCU τιτλοφορεί «Τώρα οι ΗΠΑ γκαζώνουν την Ελλάδα», ενώ η «AKSAM» επισημαίνει: «Ο Μάας το βύθισε. Έστειλε μήνυμα πλήρους στήριξης της Ελλάδας».

Όμως η επιθετικότητα «ξεφεύγει» όταν φτάνουμε στην ταυτισμένη με τον Ερντογάν «Yeni Safak», η οποία σημειώνει: «Σέρνουν την Αθήνα στο μέτωπο. Τα βλέμματα στην Κρήτη. Δυνάμεις από έξι χώρες. Εκεί βρίσκονται σε επιφυλακή δεκάδες πλοία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας».   

Η «Turkiye» είναι προκλητικότερη και τιτλοφορεί « Ελάτε όλοι», ενώ η φιλοκυβερνητική «Yeni Akit» παραληρεί με τον τίτλο «Είμαστε παραμονές ενός δεύτερου Ματζικέρτ» και σχολιάζει: «Είμαστε κατά της αντίληψης των Σταυροφόρων που θέλουν να μας φυλακίσουν στα νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».

Αυτό είναι το κλίμα ως προς τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών ΜΜΕ με την ένταση νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης να αναπαράγεται κλιμακούμενη και ενώ στην ελληνική Βουλή ψηφίζονται οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζεται να ανακοινώσει επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στη ζώνη του Ιονίου πελάγους. Έχουν ενημερωθεί ήδη τα υπουργεία εξωτερικών της Ιταλίας και της Αλβανίας με τηλεφωνικές επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης