Ο Αντζέμ Τσάουνταρι, ένας από τους πιο γνωστούς ριζοσπάστες ισλαμιστές ιεροκήρυκες της Βρετανίας, οπαδοί του οποίου φέρονται να συνδέονται με διάφορες συνωμοσίες για τη διάπραξη επιθέσεων σε διεθνές επίπεδο, κρίθηκε ένοχος για προσέλκυση υποστήριξης στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο Τσάουνταρι, 49 ετών, και ο στενός του συνεργάτης Μίζανουρ Ραχμάν, 33 ετών, καταδικάστηκαν από το δικαστήριο του Ολντ Μπέιλι του Λονδίνου διότι χρησιμοποίησαν ομιλίες και μηνύματα που διανεμήθηκαν μέσω διαδικτύου για να ενθαρρύνουν ομόθρησκούς τους να υποστηρίξουν της εκτός νόμου τζιχαντιστική οργάνωση η οποία ελέγχει μεγάλα τμήματα του εδάφους της Συρίας και του Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγγελείς επισήμαναν πως με αναρτήσεις τους σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι Τσάουνταρι και Ραχμάν επιδίωκαν να νομιμοποιήσουν το αυτοαποκαλούμενο “χαλιφάτο” την ίδρυση του οποίου ανακήρυξε ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και πως υποστήριζαν πως οι μουσουλμάνοι γενικά έχουν υποχρέωση να επιδεικνύουν υπακοή ή να προσφέρουν υποστήριξη στο ΙΚ και στον Μπαγκντάντι.

Οι δύο άνδρες, που αρνήθηκαν τις κατηγορίες για τρομοκρατία και υποστήριξαν ότι η δίκη τους είχε πολιτικά κίνητρα, καταδικάστηκαν τον περασμένο μήνα, αλλά η σε βάρος τους απόφαση δημοσιοποιήθηκε μόλις σήμερα για νομικούς λόγους. Οι ποινές τους θα αποφασιστούν τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης