Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) έκρινε τον πολέμαρχο του Κονγκό, Τόμας Λουμπάνγκα, ένοχο για στρατολόγηση και κτηνώδη εκμετάλλευση μικρών παιδιών, το διάστημα 2002-2003.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση που εκδίδει το δικαστήριο, το οποίο εκδικάζει τη συγκεκριμένη υπόθεση εδώ και 10 χρόνια. Ο Λουμπάνγκα θα καταδικαστεί σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κονγκολέζος πολέμαρχος ήταν επικεφαλής ομάδας ανταρτών κατά τη διάρκεια εμφύλιας διαμάχης στην περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό – χώρας πλούσιας σε κοιτάσματα χρυσού, διαμάντια και ξυλεία.

Η εισαγγελία τον κατηγορεί ότι χρησιμοποιούσε παιδιά ηλικίας ακόμη και 9 ετών ως σωματοφύλακες, σκλάβους του σεξ και μαχητές, τα οποία εκπαίδευε να σκοτώνουν και τα άφηνε να σκοτωθούν.

Με ομόφωνη απόφαση, οι τρεις δικαστές έκριναν ότι τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους αποδεικνύουν ότι ο Λουμπάνγκα, ως επικεφαλής της Ένωσης Πατριωτών του Κονγκό (UPS) και της ένοπλης πτέρυγας της Ένωσης, φέρει την ευθύνη για τη στρατολόγηση παιδιών στρατιωτών που μάλιστα συμμετείχαν στην πρώτη γραμμή των πολεμικών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Το δικαστήριο αποφαίνεται ότι η κατηγορούσα αρχή απέδειξε πέραν κάθε λογικής αμφιβολίας ότι ο κ. Τόμας Λουμπάνγκα Ντυίλο είναι ένοχος για τη στρατολόγηση και στράτευση παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών”, ανακοίνωσε ο προεδρεύων δικαστής του ΔΠΔ Εντριαν Φάλφορντ.

Ο Τόμας Λουμπάνγκα “ήταν ο βασικός (δράστης) ενός κοινού σχεδίου για την στρατολόγηση και στράτευση κοριτσιών και αγοριών ηλικίας κάτω των 15 ετών”, είπε ο δικαστής.

Ο Λουμπάνγκα συνελήφθη πριν από 6 χρόνια κι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με την εσχάτη των ποινών – την ισόβια κάθειρξη, καθώς το δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλει θανατική ποινή. Η απόφαση πάντως, δεν αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα.

Εφεση μπορεί να ασκηθεί εντός 30 ημερών.

Ο Λουμπάνγκα, με την παραδοσιακή αφρικανική λευκή ενδυμασία, καθόταν αμίλητος μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου την ώρα της ανάγνωσης της απόφασης. Αρνείται όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Η απόφαση αναμένεται να  επηρεάσει την έκβαση άλλων υποθέσεων, όπως εκείνη κατά του πρώην προέδρου Γκμπάγκμπο  της Ακτής του Ελεφαντοστού, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης