Συμφωνία για την ίδρυση της «Συμμαχίας του Ειρηνικού» υπέγραψαν την Τετάρτη η Χιλή, το Περού, η Κολομβία και το Μεξικό, με στόχο τη βελτίωση και ενίσχυση των εμπορικών τους σχέσεων.

«Από τα ύψη του Παρανάλ, στην πιο άνυδρη έρημο του κόσμου και κάτω από τον πιο ανέφελο ουρανό, υπογράψαμε μια συμφωνία με την οποία γεννάται η “Συμμαχία του Ειρηνικού”. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα καταφέραμε να προχωρήσουμε γρήγορα. Θα υπάρξει μια βαθιά ολοκλήρωση ανάμεσα στις χώρες της Συμμαχίας, η οποία θα πάει πολύ πιο πέρα από το εμπόριο και θα επεκταθεί στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού», δήλωσε ο Kεντροδεξιός πρόεδρος της Χιλής, Sebastian Pinera.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος του Περού, Ollanta Humala, o απερχόμενος πρόεδρος του Μεξικού, Felipe Calderon και ο πρόεδρος της Κολομβίας, Juan Manuel Santos.

Οι πρώτες σκέψεις για τη δημιουργία αυτού του οικονομικού συνδέσμου, σε μια αγορά 215 και πλέον εκατ. καταναλωτών και με συνδυαστικό ΑΕΠ μεγαλύτερο από τα 2 τρισ. δολάρια, είχαν εκφραστεί για πρώτη φορά το 2011 στην πρωτεύουσα του Περού.

Ήδη η Κόστα Ρίκα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στους κόλπους του νέου οικονομικού οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης