Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε χθες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε επεισόδια ανάμεσα σε νεαρούς και ισραηλινούς στρατιώτες, γνωστοποίησαν το νοσοκομείο όπου διακομίστηκε και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας της παλαιστινιακής περιοχής.

Ο Σάμπα Νιντάλ Ομπέιντ, 20 ετών, τραυματίστηκε από σφαίρες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κοντά στο χωριό Νάμπι Σάλεχ, βόρεια της Ραμάλας, και υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του σε κοντινό νοσοκομείο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χωριό Νάμπι Σάλεχ αποτελεί θέατρο συχνών διαδηλώσεων εναντίον της κατοχής της Δυτικής Όχθης από τον ισραηλινό στρατό, που διαρκεί πενήντα χρόνια. Οι κινητοποιήσεις αυτές συχνά καταλήγουν σε επεισόδια.

Ο ισραηλινός στρατός, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι έχει λάβει γνώση των πληροφοριών για τον θάνατο ενός διαδηλωτή, αλλά δεν είναι σε θέση να τις επιβεβαιώσει.

Μια εκπρόσωπός του έκανε λόγο για μια «βίαιη διαδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας δεκάδες Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες» εναντίον στρατιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιμέτωποι με μια «άμεση απειλή», συνέχισε η εκπρόσωπος, οι στρατιώτες έκαναν χρήση «κατασταλτικών μέσων», συμπεριλαμβανομένων πραγματικών πυρών.

Τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ αποτελούν θέατρο ενός κύματος βίας που από την 1η Οκτωβρίου 2015 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 263 Παλαιστίνιους, 41 Ισραηλινούς, δύο Αμερικανούς, έναν Ιορδανό, έναν Ερυθραίο, έναν Σουδανό κι έναν Βρετανό, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν ήσαν δράστες ή φερόμενοι ως δράστες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών, συχνά με μαχαίρια. Άλλοι σκοτώθηκαν σε επεισόδια ή συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις και άλλοι σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Λωρίδας της Γάζας. Τα βίαια επεισόδια πάντως έχουν μειωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: ΑΜΠΕ-AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης