Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν καταφέρθηκε στα τέλη της εβδομάδας εναντίον του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, του Κάιλ Σκοτ, διότι ο διπλωμάτης έκρινε πως η κυβέρνηση του κράτους της Βαλκανικής βρίσκεται στη λάθος «πλευρά της ιστορίας» εξαιτίας της άρνησής της να αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, τον Χουάν Γκουαϊδό, ως τον νόμιμο, μεταβατικό πρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Ο Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας την 23η Ιανουαρίου, έχει αναγνωριστεί ως τώρα από περίπου 50 κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, που παρακινεί εκείνες άλλων κρατών να τον αναγνωρίσουν επίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει εμπλακεί σε ένα ολοένα σκληρότερο μπραντεφέρ με τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο για την εξουσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κρίση.

Η θέση της Σερβίας σε αυτό το διπλωματικό ζήτημα στηλιτεύθηκε την Τετάρτη από τον αμερικανό πρεσβευτή στο Βελιγράδι Κάιλ Σκοτ, ο οποίος έκρινε μέσω Twitter πως «η Σερβία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας» — αλλά το «μάθημα» αυτό απέρριψε το βράδυ της Παρασκευής ο σέρβος υπουργός Άμυνας Βούλιν.

«Η Σερβία δεν είναι αποικία», αντέτεινε αγανακτισμένος ο υπουργός, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον σερβικό Τύπο, υπενθυμίζοντας τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το NATO στη χώρα του το 1999 για να τερματιστεί η σύρραξη στο Κόσοβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αφού βομβαρδίσατε τη Σερβία, χάσατε κάθε ηθικό δικαίωμα να μιλάτε περί δικαίου και περί δικαιοσύνης» υποστήριξε ο Βούλιν αναφερόμενος στην τοποθέτηση του αμερικανού διπλωμάτη.

Η Σερβία εξάλλου διαμαρτύρεται για τη διεθνή αναγνώριση του Κοσόβου, άλλοτε σερβικής επαρχίας, που ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008.

Μέχρι σήμερα, το Κόσοβο έχει αναγνωριστεί από περίπου εκατό κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτή των ΗΠΑ αλλά και των περισσότερων δυτικών κρατών. Όχι πάντως από εκείνες στη Μόσχα, στο Πεκίνο, ή ακόμη στη Μαδρίτη.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας συγκαταλέγεται επίσης σε εκείνες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης