Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, από τότε που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα έκανε λόγο για την εμφάνιση της νόσου Covid-19 στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση της ιστοσελίδας “Worldometer” που συλλέγει στοιχεία από επίσημες ενημερώσεις κυβερνητικών ιστοτόπων.

Η καταμέτρηση έφτασε το 1 εκατ. το απόγευμα της Κυριακής, ώρα Ελλάδας, λίγο πριν τις 19.00. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα από 33 εκατ. κρούσματα έχουν επισήμως διαγνωστεί από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων τουλάχιστον 24 εκατ. θεωρείται σήμερα ότι έχουν αποθεραπευτεί.

Φοιτητές με μάσκες σε πανεπιστήμιο στο ΠαρίσιΧθες Σάββατο καταγράφηκαν 5.529 νέοι θάνατοι και 299.285 νέες μολύνσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι χώρες που ανακοίνωσαν τους περισσότερους νεκρούς στους τελευταίους απολογισμούς τους είναι η Ινδία με 1.124 νέους θανάτους, οι ΗΠΑ (871) και η Βραζιλία (869).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με 204.499 νεκρούς και 7.079.689 κρούσματα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 141.406 νεκρούς και 4.717.991 κρούσματα, η Ινδία με 94.503 θανάτους (5.992.532 κρούσματα), το Μεξικό με 76.243 νεκρούς (726.431 κρούσματα) και η Βρετανία με 41.971 νεκρούς (429.277 κρούσματα).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) μετρά επισήμως 85.351 μολύνσεις (14 νέες μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής) και 4.634 θανάτους (κανέναν νέο).

Ενημερωτική πινακίδα για τη χρήση μάσκας στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική μετρούν 340.421 νεκρούς και 9.163.938 κρούσματα, η Ευρώπη 229.771 θανάτους (5.249.793 μολύνσεις), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 213.801 νεκρούς (7.231.278 κρούσματα), η Ασία 134.217 θανάτους (7.863.208 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 44.280 νεκρούς (1.921.513 κρούσματα), η Αφρική 35.022 νεκρούς (1.454.323 κρούσματα) και η Ωκεανία 951 θανάτους (31.506 μολύνσεις).

Έχουν αναφερθεί λοιμώξεις σε περισσότερες από 201 χώρες και περιοχές από τότε που τα πρώτα περιστατικά εντοπίστηκαν στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019

Δύο εκατομμύρια θάνατοι είναι πιθανό να καταγραφούν ακόμη και με εμβόλιο, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Ο παγκόσμιος απολογισμός θανάτων από τον Covid-19 μπορεί να φτάσει τα δύο εκατομμύρια πριν χρησιμοποιηθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Επεισόδια σε διαδήλωση κατά των νέων μέτρων στο Λονδίνο το ΣάββατοΟ Δρ Μάικ Ράιαν, επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ο αριθμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος χωρίς συντονισμένη διεθνή δράση.

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του Covid-19 παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους ενώ οι λοιμώξεις από τον ιό συνεχίζουν να αυξάνονται, με τουλάχιστον 32 εκατομμύρια περιπτώσεις να επιβεβαιώνονται παγκοσμίως.

Η πυροδότηση μιας δεύτερης αύξησης των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό έχει παρατηρηθεί σε πολλές χώρες στο βόρειο ημισφαίριο καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Βραζιλία έχουν επιβεβαιώσει τις περισσότερες περιπτώσεις, καταγράφοντας πάνω από 15 εκατομμύρια κρούσματα συνολικά.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, υπήρξε μια επανεμφάνιση μολύνσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, γεγονός που έφερε νέες προειδοποιήσεις για εθνικές στρατηγικές lockdown παρόμοιες με εκείνες που επιβλήθηκαν στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος της πανδημίας.Θερμομέτρηση στις εκλογές της Ρουμανίας

“Συνολικά σε αυτήν την πολύ μεγάλη περιοχή, παρατηρούμε ανησυχητικές αυξήσεις της νόσου”, δήλωσε ο Δρ Ράιαν για τη σημαντική αύξηση των περιπτώσεων στην Ευρώπη.

Είπε επίσης ότι οι νέοι δεν πρέπει να κατηγορηθούν για την πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι ευθύνονται για την εξάπλωσή της νόσου μετά τη μείωση των περιορισμών και των lockdown σε όλον τον κόσμο.

Ερωτηθείς εάν δύο εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως είναι πιθανό να καταγραφούν προτού γίνει διαθέσιμο ένα εμβόλιο, ο Δρ Ράιαν είπε: “Δεν είναι αδύνατο”.

Πρόσθεσε ότι τα ποσοστά θνητότητας μειώθηκαν καθώς βελτιώθηκαν οι θεραπείες για την ασθένεια.

Ωστόσο, οι καλύτερες θεραπείες και ακόμη και τα αποτελεσματικά εμβόλια μπορεί να μην είναι από μόνα τους επαρκή για να αποτρέψουν τους θανάτους από το να ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια, είπε.

Άνθρωποι με μάσκες στην εκδήλωση Auto China 2020 το Σάββατο στο Πεκίνο
“Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να αποφύγουμε αυτόν τον αριθμό;” Ο Δρ Ράιαν ρώτησε, καλώντας τις κυβερνήσεις να κάνουν τα πάντα για τον περιορισμό του Covid-19.

“Αν δεν τα κάνουμε όλα, ο αριθμός για τον οποίο μιλάτε δεν είναι μόνο φανταστικός, αλλά δυστυχώς, πολύ πιθανός”.

Ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι διπλάσιος

Ο κόσμος κατέγραψε επίσημα 1 εκατομμύριο θανάτους από τον Covid-19, αλλά το πραγματικό νούμερο μπορεί να είναι σχεδόν διπλάσιο, σύμφωνα με επιστήμονες.

Οι πραγματικοί θάνατοι από την πανδημία μπορεί να είναι πιο κοντά στα 1,8 εκατομμύρια – ένας αριθμός που θα μπορούσε να αυξηθεί στα 3 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον Άλαν Λόπεζ, καθηγητή και διευθυντή του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Ενημέρωση για τον Covid-19 στη Ζιμπάμπουε Η ταχεία εξάπλωση και η ικανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού από άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου, επέτρεψαν στον ιό να ξεφύγει από τα μέτρα για τον ακριβή ποσοτικό προσδιορισμό των περιπτώσεων μέσω εκτεταμένων διαγνωστικών τεστ.

«Ένα εκατομμύριο θάνατοι είναι αριθμός που έχει σημασία από μόνος του, αλλά το ερώτημα είναι αν είναι αλήθεια», δήλωσε ο Λόπεζ σε συνέντευξή του. «Είναι δίκαιο να πούμε ότι το 1 εκατομμύριο θάνατοι, τόσο σοκαριστικό όσο ακούγεται, είναι πιθανώς υποτιμημένο νούμερο».

Ακόμη και σε χώρες με εξελιγμένα συστήματα Υγείας, η θνητότητα είναι δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια. Δεκάδες χιλιάδες πιθανοί θάνατοι Covid-19 στις ΗΠΑ δεν καταγράφηκαν από επίσημα στατιστικά στοιχεία μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, σύμφωνα με μελέτη του Ιουλίου στο ακαδημαϊκό περιοδικό JAMA Internal Medicine, που αποθάρρυνε τις προσπάθειες εντοπισμού και μετριασμού της εξέλιξης της πανδημίας.

“Ναι, οι περιπτώσεις αναφέρονται καθημερινά παντού, αλλά αν κοιτάξουμε το πόσες εισήχθησαν σε νοσοκομεία, υπάρχουν τεράστια κενά στα δεδομένα”, δήλωσε ο Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Άνθρωποι περπατούν στην Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας, φορώντας μάσκα

Τα ιατρικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας της ασθένειας και των συμπτωμάτων, βοηθούν στον προσδιορισμό μιας πιθανής αιτίας θανάτου, είπε. Οι ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τον Covid-19.

Κάποιες κυβερνήσεις αποδίδουν την αιτία θανάτου για ορισμένους από αυτούς τους ασθενείς στην προϋπάρχουσα ασθένεια από την οποία έπασχαν, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των επίσημων δεδομένων θνητότητας.

Ο ΠΟΥ εξέδωσε οδηγίες για την καταμέτρηση των θανάτων από Covid-19 τον Ιούνιο, συμβουλεύοντας τις χώρες να μετρήσουν τους θανάτους εάν οι ασθενείς είχαν συμπτώματα της νόσου ανεξάρτητα από το αν ήταν επιβεβαιωμένο κρούσμα, εκτός εάν υπήρχε σαφής εναλλακτική αιτία. Ένας θάνατος από Covid-19 θα πρέπει να μετρηθεί ως έχει ακόμη και αν οι προϋπάρχουσες καταστάσεις επιδείνωσαν την ασθένεια, δήλωσε ο οργανισμός. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εξέδωσαν παρόμοιες οδηγίες.

Επιμέλεια: Βασίλης Τατσιόπουλος

Πηγές: ΑΠΕ, Bloomberg, New York Times, BBC, Deutsche Welle, Worldometer

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης