Η Γαλλία θα διαθέσει σε φτωχές χώρες 120 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19, ποσότητα διπλάσια απ’ ό,τι προβλεπόταν μέχρι τώρα, ανήγγειλε χθες Σάββατο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Η αδικία είναι ότι σε άλλες ηπείρους, προφανώς ο εμβολιασμός καθυστερεί πολύ», διαπίστωσε. «Στην Αφρική, έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 3% του πληθυσμού — πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο δυνατά», πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε βίντεο το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Παρίσι που διοργάνωσε η οργάνωση αρωγής Global Citizen.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Γαλλία δεσμεύεται να διπλασιάσει τον αριθμό των δόσεων που δωρίζει. Θα φθάσουμε από τις 60 εκατ. στις 120 εκατ. δόσεις. Δηλαδή περισσότερες δόσεις από όσες έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας», διευκρίνισε ο Μακρόν.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη την πρόθεσή τους να διπλασιάσουν τα εμβόλια κατά του COVID-19 που θα δωρίσουν, αυξάνοντας το σύνολο των δόσεων που υπόσχονται σε φτωχές χώρες στις 1,1 δισεκ., καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν κρύβει την πρόθεσή του η χώρα του να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Χρειαζόμαστε και άλλες χώρες με υψηλά εισοδήματα να κάνουν πράξη τις φιλόδοξες υποσχέσεις τους για δωρεές», νουθέτησε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία οι ΗΠΑ εννοούν να συνεργαστούν στενά, θα διανείμει από την πλευρά της πάνω από 500 εκατ. δόσεις.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στη μαγνητοσκοπημένη ομιλία του στον ΟΗΕ που προβλήθηκε την Τρίτη στην 76η Γενική Συνέλευση, εκτίμησε ότι να «να διασφαλιστεί δίκαιη και ισότιμη διανομή των εμβολίων στον κόσμο είναι πιεστική προτεραιότητα».

Η Κίνα «θα διαθέσει συνολικά δύο δισεκ. δόσεις εμβολίων στον κόσμο ως το τέλος της χρονιάς», είπε, επαναλαμβάνοντας τον αριθμό που είχαν ήδη δημοσιοποιήσει οι κινεζικές αρχές, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσες από αυτές τις δόσεις θα πωληθούν και πόσες θα δωριστούν.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, η Αφρική έχει έλλειψη σχεδόν 500 εκατ. δόσεων για να επιτύχει τον παγκόσμιο στόχο να έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού ως τα τέλη του έτους. Αντιμέτωπος με μεγάλη έλλειψη δόσεων, ο μηχανισμός COVAX θα διανείμει στην Αφρική 150 εκατ. λιγότερες από ό,τι προέβλεπε. Κατά συνέπεια, τα 470 εκατ. δόσεις εμβολίων που θα διανεμηθούν συνολικά στην ήπειρο δεν θα επιτρέψουν να ανοσοποιηθεί παρά το 17% του πληθυσμού.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε επίσης «απτές δεσμεύσεις» για να βοηθηθεί η UNICEF να οργανώσει εκστρατείες εμβολιασμού στην Αφρική.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης ότι θα ανακατευθύνει το 20% για την αναζωογόνηση των αφρικανικών οικονομιών τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα (ΕΤΔ) της Γαλλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Σύμφωνα με τον Μακρόν, «αν όλες οι μεγάλες δυνάμεις ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας, θα φθάναμε τα 100 δισεκ. για την Αφρική».

Ακόμη δεσμεύθηκε ότι το Παρίσι θα υποστηρίξει με «πάνω από 333 εκατ. ευρώ» προγράμματα για την εκπαίδευση στην Αφρική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης