Νέες… φωτιές ανάβει στην αμερικανική πολιτική σκηνή ένα email με αποδέκτη τον Ντόναλντ Τραμπ τον νεότερο, το οποίο φέρεται να αποδεικνύει ότι ο γιος του Αμερικανού προέδρου γνώριζε ότι η Ρωσίδα δικηγόρος με την οποία συναντήθηκε πριν από τις αμερικανικές εκλογές θα του έδινε επιβαρυντικά στοιχεία για τη Χίλαρι Κλίντον. 

Τις νέες αυτές πληροφορίες φέρνει στο φως η αμερικανική εφημερίδα «New York Times», που ήταν και η πρώτη που αποκάλυψε τη συνάντηση του υιού Τραμπ με τη Ρωσίδα δικηγόρο Natalia Veselnitskaya. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος υπεραμύνθηκε της συνάντησης, κατά τη διάρκεια της οποίας η δικηγόρος προσφέρθηκε να… αποκαλύψει πληροφορίες που θα έβλαπταν την προεκλογική καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον. 

Τόσο η Μόσχα όσο και ο Λευκός Οίκος αρνούνται ότι υπήρξε πολιτική ανάμειξη. Το νέο αυτό email έρχεται στο φως ενώ το FBI και το Κογκρέσο ερευνούν πιθανή ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές και εξετάζουν εάν οι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ συνεργάστηκαν με τη ρωσική κυβέρνηση για να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Ο γιος του Αμερικανού προέδρου ισχυρίζεται ότι η δικηγόρος Natalia Veselnitskaya δεν του προσέφερε «ουσιαστικές πληροφορίες» για την αντίπαλο του πατέρα του στις εκλογές. Στο τετ-α-τετ με τη Ρωσίδα δικηγόρο παρευρέθησαν και ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, καθώς και ο τότε επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας Πολ Μάναφορτ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Natalia Veselnitskaya

Ο Ρομπ Γκόλντστοουν, o άνθρωπος που μεσολάβησε για να κλειστεί το «ραντεβού», αρνήθηκε πεισματικά οποιαδήποτε… παρέμβαση του Κρεμλίνου.  

Η ίδια η δικηγόρος, που σημειωτέον είναι παντρεμένη με κυβερνητικό αξιωματούχο της Μόσχας, έχει αρνηθεί ότι βρίσκεται στο μισθολόγιο του Κρεμλίνου. 

Αντιδράσεις 

Ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και της επιτροπής που είναι αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες και διεξάγει σχετική έρευνα, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC ότι το δημοσίευμα των «New York Times» είναι μια «πολύ σοβαρή εξέλιξη» που πρέπει να διερευνηθεί εξονυχιστικά. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι όλοι όσοι έδωσαν το παρών στη συνάντηση αυτή πρέπει να εμφανιστούν ενώπιον της επιτροπής που διερευνά το ενδεχόμενο ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές. 

Από τη μεριά της, η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σούζαν Κόλινς, η οποία είναι μέλος της αρμόδιας επιτροπής για τις μυστικές υπηρεσίες στη Γερουσία, κάλεσε τον Τραμπ Τζούνιορ να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής που εξετάζει το ενδεχόμενο συνωμοσίας. «Η επιτροπή μας χρειάζεται να εξετάσει τον ίδιον, αλλά κι άλλους που συμμετείχαν στη συνάντηση» δήλωσε η ίδια στους δημοσιογράφους, μιλώντας από το Καπιτώλιο.

Ο Τραμπ ο νεότερος έχει προσλάβει έναν γνωστό δικηγόρο της Νέας Υόρκης για να τον εκπροσωπήσει. Ο Άλαν Φουτέρφας, ο άνθρωπος που προσφέρει νομικές συμβουλές στον γιο του προέδρου, είπε ότι το δημοσίευμα είναι υπερβολικό και ότι ο πελάτης του δεν έχει υποπέσει σε κανένα ατόπημα.  

Με τη σειρά του, ο γιος του προέδρου δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με χαρά με την επιτροπή και ότι θα τους ενημερώσει για όλα όσα γνωρίζει. 

Πότε πραγματοποιήθηκε η συνάντηση και πώς αποκαλύφθηκε 

Η συνάντηση με τη Ρωσίδα δικηγόρο πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου του 2016 στον Πύργο Τραμπ, μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. 

Θεωρείται η πρώτη «πριβέ» συνάντηση μεταξύ των στενών συνεργατών του Τραμπ και Ρώσων. 

Η εφημερίδα «New York Times» αποκάλυψε για πρώτη φορά τη συνάντηση το Σάββατο. Τότε ο Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος απάντησε ότι όντως πραγματοποιήθηκε το εν λόγω τετ-α-τετ χωρίς να σχολιάσει εάν είχε κάποια σχέση με την προεκλογική καμπάνια. Η εφημερίδα, όμως, επανήλθε με νέες αποκαλύψεις την Κυριακή, ισχυριζόμενη ότι ο υιός Τραμπ δέχτηκε να παρευρεθεί στη συνάντηση επειδή η Ρωσίδα δικηγόρος θα του γνωστοποιούσε πληροφορίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον.  

Οι «Νew York Times» επικαλούνται τρεις συμβούλους του Λευκού Οίκου που είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συνάντησης και ακόμη δύο που γνώριζαν ότι είχε πραγματοποιηθεί. 

Τι λέει η ανακοίνωση Τραμπ 

Σε ανακοίνωσή του, ο Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος ισχυρίστηκε ότι η συνάντηση διοργανώθηκε από άνθρωπο της σόουμπιζ. Η «Washington Post» επιβεβαίωσε ότι ο άνθρωπος αυτός είναι ο μουσικός παραγωγός Γκόλντστοουν, ένας άνθρωπος γνωστός για τις διασυνδέσεις του με τη ρωσική μουσική βιομηχανία. «Μου ζητήθηκε να συναντήσω έναν άνθρωπο που μου είπαν ότι πιθανώς να είχε πληροφορίες που θα βοηθούσαν την προεκλογική καμπάνια» τόνισε ο Τραμπ ο νεότερος σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.

«Δεν μου είπαν το όνομά της πριν από τη συνάντηση. Ζήτησα από τον Τζέρεντ (σ.σ.: Κούσνερ) και τον Πολ (σ.σ.: Μάναφορτ) να παρευρεθούν, αλλά δεν τους έδωσα περισσότερες πληροφορίες» σημειώνεται στην εν λόγω ανακοίνωση. 

Τι συζητήθηκε 

Κατά τον γιο του πλανητάρχη, η Ρωσίδα δικηγόρος ισχυρίστηκε κατά τη συνάντηση ότι είχε πληροφορίες πως άτομα με ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία στήριζαν οικονομικά την καμπάνια της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον. 

«Οι δηλώσεις της ήταν ασαφείς, διφορούμενες και άνευ ουσίας. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες ούτε προσφέρθηκαν συμπληρωματικές πληροφορίες. Γρήγορα κατάλαβα ότι δεν είχε ουσιαστικές πληροφορίες» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος. 

Τι λέει η Μόσχα 

Από την πρώτη στιγμή, η Ρωσία απέρριψε οποιαδήποτε ανάμειξή της στην υπόθεση αυτή. Το ίδιο έπραξε και η κυβέρνηση Τραμπ, αποκλείοντας οποιαδήποτε συνωμοσία με τη Μόσχα. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σε δημοσιογράφους ότι δεν γνωρίζει την ταυτότητα της Ρωσίδας δικηγόρου. «Όχι, δεν γνωρίζουμε ποια είναι και ειδικά δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τις κινήσεις όλων των Ρώσων δικηγόρων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης