Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξετάζει την υπόθεση δύο Ουκρανών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην βουλευτή Μίκολα Μαρτινένκο, που κατηγορούνται ότι ξέπλυναν περίπου 2,8 εκατομμύρια ευρώ μέσω λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες.

Η γενική εισαγγελία της ελβετικής συνομοσπονδίας σημείωσε σε ανακοίνωσή της ότι ο Μαρτινένκο διετέλεσε μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου για αρκετά χρόνια. Δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του άλλου προσώπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο ύποπτοι κατηγορούνται από την εισαγγελία ότι «ξέπλυναν δρώντας σαν συμμορία περίπου 2,8 εκατ. ευρώ διαμέσου χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων της Ελβετίας».

Η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα συνδέεται με αδικήματα που «διαπράχθηκαν στην Ουκρανία και στην Τσεχία», για τα οποία διενεργούνται ποινικές έρευνες από τις ουκρανικές και τις τσεχικές αρχές, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η εισαγγελία εξήγησε ότι οι ποινικής φύσης έρευνες στην Ουκρανία και στην Τσεχία αφορούν τις υποψίες «παράνομων πληρωμών προμηθειών από μέρους της τσεχικής προμηθεύτριας εξαρτημάτων για πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς Škoda JS».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την εισαγγελία, η Škoda JS κατέθεσε τις προμήθειες αυτές σε τραπεζικούς λογαριασμούς που άνοιξε στην Ελβετία μια offshore που ανήκε στον Μαρτινένκο σε αντάλλαγμα για την κατακύρωση σε αυτή μιας δημόσιας σύμβασης για την προμήθεια υλικού και εξαρτημάτων στη δημόσια ουκρανική επιχείρηση η οποία εκμεταλλεύεται πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς.

Η ελβετική γενική εισαγγελία κατηγορεί τον Μαρτινένκο ότι άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία μέσω της υπεράκτιας εταιρείας που είχε ιδρύσει στον Παναμά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης