Η Ευρωπαϊκή Ενωση ελπίζει ότι η απόφαση για την καταδίκη σε θάνατο του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι θα αναθεωρηθεί δευτεροδίκως. “Η απόφαση του δικαστηρίου να καταδικάσει σε θάνατο τον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και περισσότερους από εκατό υποστηρικτές του έπειτα από ομαδική δίκη δεν συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Αιγύπτου”, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της.

“Οι αιγυπτιακές δικαστικές αρχές οφείλουν να εγγυηθούν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, το δικαίωμα των κατηγορουμένων σε μία δίκαιη δίκη και σε προσήκουσες και ανεξάρτητες δικαστικές έρευνες”, δήλωσε η ευρωπαία αξιωματούχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η ΕΕ θεωρεί ότι η καταδικαστική απόφαση θα αναθεωρηθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έφεσης”, κατέληξε η Φεντερίκα Μογκερίνι υπενθυμίζοντας την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη θανατική ποινή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει βαθειά ανησυχία για την απόφαση.

“Εχουμε ανέκαθεν εκφρασθεί κατά της πρακτικής των ομαδικών δικών και των ομαδικών καταδικαστικών αποφάσεων, οι οποίες διεξάγονται κατά τρόπο που αντιβαίνει στις διεθνείς υποχρεώσεις της Αιγύπτου και στον σεβασμό του νόμου”, δήλωσε αμερικανός διπλωμάτης που δεν κατονομάσθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης