Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είδε ένα «ελπιδοφόρο σημάδι» στην ανακοίνωση του Κιέβου την Τετάρτη για πιθανή συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, όμως παραμένει επιφυλακτικός όσον αφορά τον τερματισμό των βιαιοτήτων και τις προθέσεις «της ρωσικής πλευράς».

«Αυτό που ακούσαμε είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι, όμως πιστεύω ότι καλά θα κάνουμε, βάσει τις εμπειρίας μας των τελευταίων ημερών και εβδομάδων, να μην δώσουμε πολλή σημασία σε μεμονωμένα μέτρα και ανακοινώσεις», σχολίασε ο Σταϊνμάγερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πάνω απ’ όλα» πρέπει να δοθούν διαβεβαιώσεις «τις επόμενες ημέρες ότι και οι δύο πλευρές, και κυρίως η ρωσική, θα προσπαθήσουν αποτελεσματικά να ακολουθήσουν τον δρόμο της εκεχειρίας».

«Δεν θα γνωρίζουμε παρά τις επόμενες ημέρες αν πρόκειται ή όχι για ένα καλό νέο, αν θα επιβεβαιωθεί στο πεδίο ότι τα όπλα θα σιγήσουν», υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός.

Η επιφυλακτικότητα του Σταϊνμάγερ απηχεί τη στάση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μάγιας Κοτσίγιαντσιτς, που αντέδρασαν συγκρατημένα στις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης