Διάλογο της Τεχεράνης με την ΙΑΕΑ για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά της πρώτης αναμένει ο επικεφαλής των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ), Χέρμαν Νάκερτς, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Βιέννη για τριήμερη επίσκεψη στο Ιράν.

«Ανυπομονούμε ν΄αρχίσει ο διάλογος, ένας διάλογος, ο οποίος θα έπρεπε να είχε αρχίσει πριν από καιρό. Ελπίζουμε ότι η Τεχεράνη θα συζητήσει μαζί μας την πιθανή στρατιωτική διάσταση του πυρηνικού προγράμματός της», υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων που θα έχει συνομιλίες στην Τεχεράνη με Ιρανούς αξιωματούχους, συμμετέχει και ο υπ΄αριθμόν δυο της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι.

Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, στόχος της αποστολής αυτής είναι «η επίλυση όλων των σημαντικών θεμάτων» που εκκρεμούν όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Τον περασμένο Νοέμβριο, σε έκθεσή της η IAEA είχε αναφέρει ρητά πως το Ιράν διεξάγει έρευνες για τη δημιουργία πυρηνικής βόμβας. Τα συμπεράσματα αυτά προκάλεσαν την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, η οποία μεταφράστηκε σε μια σειρά σκληρών οικονομικών κυρώσεων, με τις τελευταίες να επιβάλλονται την προηγούμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης