Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε διέταξε χθες Τρίτη εκατοντάδες επιπλέον στελέχη του στρατού να αναπτυχθούν για να διεξαγάγουν επιχειρήσεις εναντίον των διαβόητων μάρας, των συμμοριών των δρόμων που λυμαίνονται περιοχές της χώρας, μερικές ημέρες μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε διότι εισέβαλε στο κοινοβούλιο συνοδευόμενος από στρατιώτες για να απαιτήσει από τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν το σχέδιό του η χώρα να λάβει δάνειο για να εξοπλίσει καλύτερα τις δυνάμεις ασφαλείας.

Άλλοι 1.400 στρατιώτες θα ενισχύσουν τους περίπου 8.600 που συμμετέχουν ήδη σε επιχειρήσεις αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος (+16%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μπουκέλε, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο, απαίτησε να εγκριθεί από το κοινοβούλιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το σχέδιο που εισηγήθηκε η χώρα να δανειστεί 109 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει καλύτερο εξοπλισμό για την αστυνομία και τον στρατό στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον των βίαιων συμμοριών.

Συνέχισε να ασκεί πίεση χθες, εκφωνώντας μια φλογισμένη ομιλία μπροστά σε παραταγμένους στρατιωτικούς, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως το Κογκρέσο καθυστερεί την έγκριση του δανείου και κατηγορώντας μέλη του ότι υποστηρίζουν τους κακοποιούς.

«Ζεις δύσκολες μέρες όταν αποφασίζεις να υποστηρίξεις και να προστατέψεις τον λαό του Σαλβαδόρ, μέρες που ξέρεις ότι οι περισσότεροι πολιτικοί προστατεύουν τους εγκληματίες, μέρες που ξέρεις ότι βουλευτές και πρώην υπουργοί χρηματοδότησαν τους εγκληματίες που προσπαθείς να καταδιώξεις και να συλλάβεις», είπε ο πρόεδρος Μπουκέλε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός του κράτους επικρίθηκε για αντιδημοκρατική συμπεριφορά και αυταρχική παρέκκλιση όταν ο ίδιος, υποστηρικτές του και στρατιώτες εισέβαλαν και κατέλαβαν για λίγη ώρα το κοινοβούλιο την 9η Φεβρουαρίου, με τον ίδιο να κάθεται στην έδρα του προέδρου του Κογκρέσου και να ενώνει τα χέρια σε προσευχή, υπό τα βλέμματα πάνοπλων στρατιωτικών.

«Τα μέλη του κοινοβουλίου σκανδαλίζονται αν δουν έναν στρατιώτη, αλλά δεν σκανδαλίστηκαν όταν μέλη συμμοριών μπήκαν στο κοινοβούλιο για να παζαρέψουν τις ζωές Σαλβαδοριανών», αντέτεινε ο Μπουκέλε.

Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών έχει καταγράψει μεγάλη μείωση αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Μπουκέλε. Παραμένει όμως εξαιρετικά υψηλός στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Στελέχη των ενόπλων δυνάμεων του Ελ Σαλβαδόρ συμμετέχουν σε επιχειρήσεις επιβολής της τάξης ήδη από τη δεκαετία του 1990. Την πρακτική αυτή έχουν στηλιτεύσει οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης