Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών μειώθηκε κατά 30% το 2019 στο Ελ Σαλβαδόρ — χώρα της κεντρικής Αμερικής που, μολονότι δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο — εξέλιξη που η κυβέρνηση του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε διατείνεται πως οφείλεται στον αγώνα που διεξάγει εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.

Ως την 28η Δεκεμβρίου, στο Σαλβαδόρ διαπράχθηκαν 2.374 ανθρωποκτονίες, έναντι 3.316 την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον υπολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών το 2019 ανήλθε σε 35,4 φόνους ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 51/100.000 το 2018.

Με 120 δολοφονίες να διαπράττονται τον Δεκέμβριο — ή τέσσερις την ημέρα κατά μέσον όρο — «η χώρα μας έκλεισε το 2019 με τον πιο ασφαλή μήνα αφότου υπογράφτηκαν οι συμφωνίες ειρήνης», οι οποίες έκλεισαν το 1992 τη σελίδα του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου, ανέφερε με ικανοποίηση στο μήνυμα που ανήρτησε για να ευχηθεί καλή χρονιά στους συμπολίτες του στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε.

Οι περισσότεροι φόνοι στο Σαλβαδόρ αποδίδονται από τις αρχές στις επίφοβες «μάρας», τις συμμορίες των δρόμων που κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό της χώρας των 6,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο επιβεβαίωσαν την πτωτική τάση που καταγραφόταν από τον Αύγουστο.

Ο πρόεδρος Μπουκέλε, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο, όταν οι στατιστικές κατέγραφαν 8,91 ανθρωποκτονίες την ημέρα κατά μ.ό., διαβεβαιώνει ότι η βελτίωση της κατάστασης οφείλεται στα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος από την 20ή Ιουνίου, το «Σχέδιο Χωρικού Ελέγχου» που αφορά συγκεκριμένα τις περιοχές του Σαλβαδόρ όπου το πρόβλημα της εγκληματικότητας είναι πιο οξύ.

Τα μέτρα — στην εφαρμογή τους συμμετέχουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας — προβλέπουν ιδίως να κοπεί η επικοινωνία μεταξύ φυλακισμένων αφεντικών του οργανωμένου εγκλήματος και των μελών των συμμοριών τους στο πεδίο, να στερηθούν οι «μάρας» χρηματοδοτικούς πόρους, καθώς και την ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας σε περιοχές όπου η δράση των κακοποιών είναι εντονότερη.

Υπολογίζεται πως οι συμμορίες έχουν γύρω στα 70.000 μέλη. Οι δύο μεγαλύτερες είναι η διαβόητη Mara Salvatrucha (MS-13) και η αντίπαλη Barrio 18. Περί τα 17.000 μέλη συμμοριών βρίσκονται πίσω από τα σίδερα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης