Εκτροπή πτήσης της Ryanair: Η ΕΕ θα πλήξει τον Λουκασένκο «στο πορτοφόλι»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021, 22:59
Εκτροπή πτήσης της Ryanair: Η ΕΕ θα πλήξει τον Λουκασένκο «στο πορτοφόλι»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκρίνει τη Δευτέρα σειρά οικονομικών μέτρων σε βάρος του καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο προκειμένου να τιμωρήσει την καταστολή και την εκτροπή αεροσκάφους για τη σύλληψη ενός αντικαθεστωτικού, όπως έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 καλούνται να δώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους «για να πλήξουν στο πορτοφόλι» τις λευκορωσικές αρχές, τόνισε διπλωμάτης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο.

Οι κυρώσεις αυτές θα έχουν στόχο τις εξαγωγές ποτάσσας, τους τομείς του καπνού, του πετρελαίου και των πετροχημικών προϊόντων, τα όπλα και τους εξοπλισμούς που χρησιμοποιούνται για την καταστολή της αντιπολίτευσης καθώς και τα προϊόντα διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής, διευκρίνισε. Μέτρα κατά του χρηματοπιστωτικού τομέα εξετάζονται επίσης, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

«Πρόκειται για κυρώσεις που θα κάνουν κακό», όπως το ζήτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την εκτροπή πάνω από το Μινσκ πτήσης της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους για τη σύλληψη δύο εκ των επιβατών της, του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της Ρωσίδας φίλης του Σοφίας Σαπέγκα, σχολίασε ο διπλωμάτης.

«Ο στόχος είναι να κοπούν οι πηγές εισοδημάτων του Λουκασένκο», δήλωσε άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Στους τομείς που στοχοθετούνται από την ΕΕ κυριαρχούν οι μεγάλες κρατικές εταιρείες που έχουν πολύ ισχυρές σχέσεις με το καθεστώς και με τον πρόεδρο», εξήγησε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υιοθετεί συχνά οικονομικές κυρώσεις και αυτό παίρνει χρόνο», δήλωσε άλλος διπλωμάτης. «Μετά το πράσινο φως που αναμένεται τη Δευτέρα, θα χρειαστεί να διαμορφωθεί οριστικά ένα νομικό κείμενο ώστε αυτές να τεθούν σε ισχύ το συντομότερο δυνατό».

Η ομοφωνία των 27 απαιτείται για την υιοθέτηση των κυρώσεων.

Η Αυστρία είχε επιφυλάξεις για τις οικονομικές κυρώσεις αλλά τις ήρε σήμερα, δήλωσαν διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Όλα τα κράτη έκαναν συμβιβασμούς και δέχτηκαν ότι τα μέτρα μπορεί να έχουν πιθανό αντίκτυπο στα συμφέροντά τους», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι υπουργοί θα εγκρίνουν επίσης την προσθήκη 78 ονομάτων και 7 οντοτήτων στη λίστα των Λευκορώσων αξιωματούχων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις για την καταστολή της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων οι 7 εμπλέκονται στην εκτροπή της πτήσης της Ryanair, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι κυρώσεις αυτές είναι ατομικές. Θα απαγορεύουν τη διαμονή των προσώπων αυτών και θα κατάσχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ. Θα απαγορεύεται επίσης η χορήγηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων στις αναφερόμενες οντότητες.

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε 88 μέλη του καθεστώτος, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Λουκασένκο και ο γιος του.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021, 22:59