Πάνω από 36.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Κολοράντο Σπρινγκς ύστερα από σχετική εντολή των Αρχών, καθώς οι φλόγες έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν στάχτη δεκάδες σπίτια στα προάστια της πόλης, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Eκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα αναγκαστούν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, θα αυξηθεί.

Η δεύτερη, σε μέγεθος, πόλη στην πολιτεία του Κολοράντο βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια καταστροφή, την ίδια στιγμή που πάνω από 1.000 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες κατοικίες. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας και η ισχύς των ανέμων (100 χλμ./ώρα) που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή έχουν δημιουργήσει ένα μέτωπο το οποίο εκτείνεται σε μήκος πολλών χλμ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έχει γίνει γνωστό, η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει πάνω από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης στο διάσημο βουνό Πάικς Πικ καθώς και 25.000 στρέμματα αγροτικής γης. Μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν καταστραφεί είναι και τα φημισμένα εκτροφεία ζώων «Flying W Ranch», το οποίο ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας του ότι «οι εγκαταστάσεις έχουν γίνει στάχτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Rich Harvey, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, με το μέτωπο της φωτιάς να διπλασιάζεται τις βραδινές ώρες της Τρίτης (62 τ.χμ.).

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι περίπου 2.100 άνθρωποι απομακρύνθηκαν, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, από κατασκήνωση στους πρόποδες του βουνού. Μέχρι στιγμής, στις φετινές πυρκαγιές στο Κολοράντο έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Δείτε τα video…


Αποπνικτική ατμόσφαιρα και κυκλοφοριακό κομφούζιο

Εν τω μεταξύ, πυκνός καπνός και φλόγες, που φθάνουν σε ύψος πολλών μέτρων, έχουν δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, εμποδίζοντας τις δυνάμεις πυρόσβεσης να αξιολογήσουν το εύρος της καταστροφής. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες, ωστόσο σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, 20 πολίτες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα τις τελευταίες 24 ώρες.


 
«Είναι σαν να παρακολουθείς τη χειρότερη ταινία τρόμου που μπορεί να φανταστεί κάποιος. Είναι σχεδόν σουρεαλιστικό. Γίνεσαι μάρτυρας μιας κατάστασης άνευ προηγουμένου», εξήγησε ο κυβερνήτης του Κολοράντο, John Hickenlooper, ο οποίος είχε επιβιβαστεί νωρίτερα σε ελικόπτερο, το οποίο πέταξε πάνω από το μέτωπο.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του δημάρχου του Κολοράντο Σπρινγκς ανέφερε ότι η πυρκαγιά έχει καταστρέψει δεκάδες σπίτια, υπογραμμίζοντας ότι οι πυροσβέστες κάνουν ό, τι μπορούν προκειμένου να περιορίσουν τις φλόγες. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται 100 χλμ. περίπου μακριά από την πρωτεύουσα, Ντένβερ και έχει πληθυσμό που ξεπερνά τους 400.000 κατοίκους.

Εικόνες από τα μεγαλύτερα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν τεράστιες ουρές αυτοκινήτων να έχουν σχηματιστεί στους δρόμους της πόλης, με αστυνομικούς να προσπαθούν να διευκολύνουν την απομάκρυνση των πολιτών.

«Μας πήρε μια ώρα προκειμένου να διασχίσουμε μια απόσταση 1,5 χλμ.. Δεν μπορούσαμε να δούμε μπροστά μας από τη στάχτη», εξήγησε η Hillory Davis, κάτοικος της περιοχής, η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της.

Δείτε το video…

Στις πληγείσες περιοχές ο Barack Obama

Με το κόστος των ζημιών να ανέρχεται σε δεκάδες εκατ. δολάρια και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. αναμένεται να μεταβεί την Παρασκευή στις πληγείσες περιοχές, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι το κράτος βρίσκεται δίπλα στους πολίτες.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο Barack Obama. Σημειώνεται ότι στο άλλο μεγάλο μέτωπο που μαίνεται στην περιοχή Χάι Πάρκ του Κολοράντο, το οποίο ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου ύστερα από κεραυνό, έχουν καταστραφεί συνολικά 257 σπίτια, αποτεφρώνοντας παράλληλα εκατ. στρέμματα δάσους.

Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται και στις πολιτείες Γιούτα, Γουαϊόμινγκ και Μοντάνα. Ειδικότερα, στο κεντρικό τμήμα της Γιούτα, 56 κατοικίες και βιοτεχνίες έχουν καταστραφεί, ενώ ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του. Στη Μοντάνα, ο αριθμός των κατεστραμμένων κατοικιών φθάνει τις 60.

Διαβάστε επίσης:
Σε κατάσταση καταστροφής το Κολοράντο – Εκκενώθηκαν 1.000 σπίτια, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012, 08:42

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης