Επιτυχής ήταν η δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης του πυραύλου Falcon 9/ Dragon, για την αποστολή SpaceX της NASA. Η SpaceX, γνωστή μέχρι πρότινος ως Space Exploration Technologies, είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που αναλαμβάνει μια αποστολή με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η οποία μέχρι πρόσφατα αποτελούσε προνόμιο των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πύραυλος Falcon 9 με τη γεμάτη προμήθειες διαστημική κάψουλα Dragon ξεκίνησε το διαστημικό του ταξίδι από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ λίγο μετά τις 03.44 (τοπική ώρα) τα ξημερώματα της Τρίτης, φθάνοντας στο αρχικό του ύψος πτήσης των 340 χιλιομέτρων σε λιγότερο από 10 λεπτά. Ο «Δράκος», που τροφοδοτείται από μπαταρίες και δύο συστοιχίες φωτοβολταϊκών, υπολογίζεται να φτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε περίπου δύο ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη απόπειρα, που θα γινόταν το περασμένο Σάββατο, αναβλήθηκε λόγω ελαττωματικής βαλβίδας.

Η εταιρεία θέλει, σε αυτήν τη φάση, να δοκιμάσει τα συστήματα πλοήγησης, ελέγχου και επικοινωνιών του σκάφους, σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από τον σταθμό. Εάν όλα εξελιχθούν βάσει σχεδίου, το Dragon θα πάρει, την Παρασκευή, το «πράσινο φως» από τη NASA να προσεγγίσει τον σταθμό σε απόσταση 10 μέτρων, ώστε οι ένοικοί του να το τραβήξουν με έναν ρομποτικό βραχίονα και να το προσδέσουν στον ISS. Έπειτα, θα πάρουν από το εσωτερικό του πάνω από μισό τόνο τροφίμων, νερού και εξοπλισμού και θα το ετοιμάσουν για το ταξίδι της επιστροφής στη Γη, στο τέλος του μήνα.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης