Τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό ζήτημα, πριν το καλοκαιρινό διάλειμμα, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζεται ότι η απουσία μιας συνολικής απάντησης από την ΕΕ στο μεταναστευτικό πρόβλημα, έχει σαν αποτέλεσμα την άφιξη χιλιάδων μεταναστών στην Ευρώπη μέσω των ιταλικών και ελληνικών ακτών και τις συνεχιζόμενες ανθρώπινες τραγωδίες στη θάλασσα. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τονίζουν ότι η άφιξη μεταναστών στην Ιταλία και την Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχιστεί, όχι μόνο γιατί υπονομεύεται η σταθερότητα των δύο χωρών, αλλά γιατί υπονομεύεται και η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης. Εκτός από την επιστολή τους στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έστειλαν επιστολή στον Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι και τον υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων της Ιταλίας, Μάρκο Μινίτι για να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους και την εκτίμησή τους για το έργο των ιταλικών αρχών όσον αφορά τη διάσωση , ταυτοποίηση και υποδοχή των προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα ήταν τεράστιο λάθος και αρνητικό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους πολίτες αν περιμένουμε ως την επόμενη προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου», επισημαίνει ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών του ΕΚ, Τζιάνι Πιτέλα.

Ο Τζ. Πιτέλα επισημαίνει την ανάγκη να εφαρμοστεί ο μηχανισμός μετεγκατάστασης σε όλες τις τρίτες χώρες και να αναθεωρηθεί και να επικαιροποιηθεί το Σύστημα του Δουβλίνου στην παρούσα κατάσταση. Παράλληλα, ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειές της για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη και να επενδύσει περισσότερα στην Αφρική για να περιορίσει τις αιτίες των τεράστιων μεταναστευτικών ροών. Τονίζει, επίσης, ότι η επιχείρηση Τρίτων δεν είναι εξοπλισμένη με τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους και επικεντρώνει περισσότερο στη φύλαξη των συνόρων, παρά στη διάσωση των ανθρώπινων ζωών. Παράλληλα, εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά των γειτονικών χωρών της Ιταλίας που έχουν κλείσει τα σύνορά τους για να εμποδίσουν τους μετανάστες να κινηθούν προς το βορρά, αλλά και χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, οι οποίες αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες. Ο Τζ. Πιτέλα χαρακτηρίζει αυτήν την κατάσταση «εξοργιστική» και καλεί όσους αρνούνται να συνεργαστούν να αναλάβουν «την πολιτική και ηθική ευθύνη για υπονόμευση όχι μόνο της κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας της Ιταλίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης». Καταλήγει λέγοντας, ότι η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού από τα κράτη μέλη σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης