Προσπάθειες για να αναχαιτίσουν την εξέλιξη της παραλλαγής Όμικρον κάνουν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη κορυφής την ερχόμενη Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Στην έκτακτη σύνοδο θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν κοινοί τρόποι αντιμετώπισης της νέας μετάλλαξης ώστε να περιοριστεί η διασπορά της εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Αυτό που έχει καταστεί σαφές είναι ότι οι κυβερνώντες πρέπει να προχωρήσουν σε πλήρη εμβολισμό του γενικού πληθυσμού έτσι ώστε να αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα του πλανήτη. Ταυτόχρονα, οι ηγέτες ζητούν από τους πολίτες να προχωρήσουν στην επόμενη δόση (τρίτη) του εμβολίου και να μην επαναπαυτούν στις προηγούμενες. Πάντως αυτό που φαίνεται πως συμφώνησαν εξαρχής είναι πως πρέπει να τεθούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί από τη Νότια Αφρική, όπου εμφανίστηκε η παραλλαγή Όμικρον. Στον αντίποδα, η τελευταία θεωρεί άδικη την απόφαση αυτή, καθώς η χώρα τίθεται σε απομόνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς είναι και η Ελλάδα, η οποία επιτρέπει μόνο σε Έλληνες πολίτες να επιστρέψουν στη χώρα και αμέσως να μπουν σε καραντίνα.

Η νέα μετάλλαξη προκάλεσε θύελλα και στις αγορές, καθώς υπάρχει φόβος να κρατήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία για άλλη μια χρονιά.

Rapid test για όλους: Το μέτρο που σκέφτεται η κυβέρνηση εν όψει γιορτών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα εξετάζει τρόπους για να περιορίσει ή έστω να ελέγξει με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο την πανδημία, χρησιμοποιώντας ένα κυρίαρχο «όπλο». Πρόκειται για τα rapid tests τα οποία ανιχνεύουν τον κορωνοϊό και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο την περίοδο των εορτών.

Άλλωστε, υπουργοί της κυβέρνησης έχουν αναφέρει πως δεν θα πάμε σε νέο lockdown ούτε μέσα στις γιορτές, μια περίοδος που θα δουλέψει η οικονομία της χώρας, ούτε υπάρχουν -ως σκέψη- τα μίνι lockdowns ανά περιοχές με πολλά περιστατικά μόλυνσης.

Αντιθέτως, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων τις τελευταίες ώρες είναι να αυξηθούν τα υποχρεωτικά τεστ στα οποία υποβάλλονται όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, από τα δύο την εβδομάδα που ισχύουν έως τώρα, στα τρία, και ταυτόχρονα, στον ρυθμό των τεστ να μπουν και οι εμβολιασμένοι. Όχι όμως με τη μορφή της υποχρεωτικότητας για τους εμβολιασμένους, αλλά ως μια προτροπή για μεγαλύτερη προστασία και χωρίς να επιβαρύνονται με το κόστος αυτών των τεστ.

Δεν αποκλείεται να δίνονται δωρεάν self tests μέσω των φαρμακείων, πέρα από τη δυνατότητα που υπάρχει για δωρεάν τεστ στα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες ημέρες, για να λειτουργήσει με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο η κοινωνική και οικονομική ζωή τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης